Mainos
Mainos

Energiaa ja pärinää

On kornia, että ikä, jolloin energiataso on usein korkeimmillaan, sitä halutaan nostaa vaikka väkisin. Tämä on juttu energiajuomista, joita itsekin satunnaisesti nautin, mutta joiden myymisen lapsille toivoisin kiellettävän.

Energinen historiani

Kuulun itsekin tyypilliseen (entiseen) nuorisoon, jonka mielestä yön yli valvominen oli jostain käsittämättömästä syystä houkuttelevaa ja kreisihienoa teini-iässä. 90-luvun alussa ei vielä edes haaveiltu energiajuomista. Kahvin makuun olin 15-vuotiaana juuri tottunut. Tehokeino löytyi apteekin kofeiinipillereistä. Innolla luimme etiketistä kofeiinipitoisuuden ja laskimme, montaako kahvikuppia se vastasi. Muutaman käyttökerran jälkeen huomasimme, että kolmesta tabusta iskee melkoinen tärinä ja rytmihäiriöt. Yhdellä sai silmät sepposen selälleen ja aamuyön lopputunnit vaativat toisen vahvistukseksi.

Täysikäisenä olin maistanut Thaimaasta tuotua Red Bullia, joka tuntui vinkeältä, mutta liian oudolta Suomen markkinoille. Yhtäkkiä kaupan hyllyihin ilmestyi guarana-pohjaiset energiajuomat. Niistä tuli normaali viihdeillan aloitus, vaikka todellista tarvetta virkistymiselle ei aina ollutkaan. Samalla kasvoi odotus tauriinipitoisten, niiden "oikeiden", energiajuomien sallimiseen. Sitten ne tulivat. Mutta suomalaiset markkinat osoittivat jälleen hankaluutensa. Siinä missä Mäkkäri on kompastellut kotimaisten kilpailijoiden kanssa, osoittivat suomalaiset juomatalot pärjäävänsä täysin globaaleille energiajuomajäteille. Kirjoitin toimittaja-aikoinani kuukauden kaikki juttuni jostain syystä aina putkeen, läpi vuorokauden. Läpiyön työskentely hoitui parilla tölkillisellä. Nykyisin ostan energiajuomia pitkää matkaa ajaessa ja joskus ennen asiakaspresentaatiota sykettä antamaan. En ihmeemmin pidä niiden mausta, mutta funktionaalisesti ne hoitavat hommansa.

Perjantaipärinöitä

Tiedän kohtuullisen hyvin energiajuomien sisältämät ainesosat ja niiden haittapuolet. Nyt tartunkin siihen, minkä monet kauppiaat ovat jo huomanneet ja minä kassajonossa muiden ostoksia vakoilemalla. Nuorten energiajuomien käyttö alkaa riistäytyä käsistä. Olen törmännyt hyvin usein nuoreen miehenalkuun, joka heittää kassahihnalle kolme tölkkiä energiajuomaa ja sipsipussin. Mainitsin asiasta jossain keskustelussa ja sain infoa "eeässästä" ja "perjantaipärinöistä". Kauhistuin, kun ymmärsin junnujen pitävän tärinää hauskana vaikutuksena. Itse sentään ymmärsin aina sen olevan "yliannostuksen" tulosta ja haittasi olemista.

Miksi tuhlaan tähän energiaani?

Tölkillisessä energiajuomaa on kofeiinia kahvikupillisen verran. Valtion ravitsemusneuvottelukunta toteaa, että kofeiinin on todettu pieninäkin määrinä aiheuttavan lapsilla ärtyneisyyttä, levottomuutta, unihäiriöitä, jopa riippuvuutta. Energiajuomia ja muita kofeiinipitoisia juomia ei siten suositella lainkaan alle 15-vuotiaille (Valtion ravitsemusneuvottelukunnan juomasuositukset lapsille ja nuorille, aikuisille sekä ikääntyneille, PDF). Australialaistutkijat alkoivat vaatia energiajuomille ostorajoituksia huomattuaan niistä aiheutuvien terveyshaittojen lisääntyneen voimakkaasti. Pahimmillaan juomat ovat johtaneet jopa kouristuksiin ja harhanäkyihin.

Runsaalla energia- tai virvoitusjuomien käytöllä on todettu yhteys ylipainoon ja rasvamaksaan. Red Bull kiistää kotisivuillaantämän jyrkästi. Professori Martti Färkkilä tarkentaa rasvamaksan aiheutuvan energiajuomista, limsoista ja erityisesti light-juomista, joissa makeutusaineena on paljon fruktoosia ja aspartaamia.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja Pekka Puska on huolestunut myös lasten reilusta sokeri- ja happopitoisten juomien käytöstä. Puolen litran energiajuomatölkissä on 250 kaloria. Pari kolme pärinätölkkiä muodostaa jo kolmanneksen päivittäisestä energiantarpeesta - tai saman verran ylimääräistä. Syyttävä sormeni osoittaa myös toiseen merkittävään lasten kofeiinin lähteeseen, kolajuomiin. Juomien happo käy lisäksi rajusti hampaiden päälle. Puska ehdottaakin, että vanhempien kannattaisi harkita paluuta kerran viikossa oleviin limsapäiviin. Ei huono ajatus, mutta milläs vahdit? Markkinoille on tunkemassa myös suoraan lapsille suunnatut energiajuomat, joista kofeiinin määrää on laskettu tai poistettu kokonaan. Kyseisen juoman viesti on kuitenkin ehdottoman väärä. 7-12 -vuotiaat lapset eivät lisäenergiaa tarvitse eikä tekopyhä vastuullisuus vakuuta.

Rajoittamisen rajoitukset

Juomateollisuudelle energiajuomat olivat jättipotti. Markkinoilta löytyi aivan uusi kohderyhmä ja uudenlaisia käyttötilanteita. Valikoima kasvaa kaiken aikaa ja mikä huolestuttavinta, alati suuremmilla pullokoilla. Myynnin sääntely valtakunnallisesti on kuitenkin vaikea asia. Rajoittaminen on mahdotonta, koska juomat eivät sisällä myrkyllisiä tai sellaisia aineita, jotka olisivat muutoin kiellettyjä. Myyntirajoitukset on tehtävä EU-tasolla. Paikallisesti jokainen kauppias voi kuitenkin rajoittaa myyntiä elinkeinovapauden nimissä. Moni on jo tehnyt niin. Kuka on seuraava? 

 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.