Eksoottisempi hot dog Tomi Björckin tapaan

MTV Oy, All rights reserved

Eräs pitkäaikainen haaveeni kävi toteen uutenavuotena. Tein makkaraa. Olen tehnyt aiemmin sitä kuorettomana, mutta siinä ei vain ole samaa tunnetta kuin pursottaessa makkaramassaa suolen sisään. Ensimmäisellä kerralla teimme kahta hyvin erilaista makkaraa, joista lammasversio pursusi eteläisen Välimeren makuja possumakkaran saadessa voimansa italialaisesta keittiöstä. 

Mausteisempi makkaraversio pohjautui Tomi Björckin nimikkokirjaan huippukokin kotiruoasta. Opus kuuluu parhaimpiin viime vuonna julkaistuihin kotimaisiin keittokirjoihin. Mukana on perisuomalaisia klassikkoja sekä pääosin aasialaisiin makuihin pohjautuvia, vaatimustasoltaan keskitasoisia reseptejä. Makkaran kylkeen tehtiin pitaleipää, harissamajoneesia sekä avokadotahnaa. Lopputulos toimi pitaleipään kääräistynä lähinnä hodarityylisenä sormiruokana. Yhdessä shampanjan kanssa se oli täydellinen kombo vastaanottamaan uuttavuotta Pohjois-Savon syrjäisellä mökillä. Toimii tosin aivan yhtä hyvin vuoden 364 muuna päivänä.

Kerron makkaranteosta enemmän parin lisätreenikerran jälkeen. Lampaansuolen kanssa oli aluksi ongelmia saada suoli liukumaan suppilosta ulospäin makkaramassan pursotessa lihamyllystä ulos. Paksumman porsaansuolen kanssa oli huomattavasti helpompaa. Ehkäpä harjoitus tekee vielä minustakin mestarin. Maun puolesta molemmat makkarat toimivat loistavasti.

VINKKI!Makkaroiden kanssa toimii sama niksi kuin lihapullien. Testipallo. Pyöräytä massasta pallo ennen suoleenpursotusta, paista se ja tarkista maku. Tässä kohtaa makua on vielä mahdollista säätää.

Eksoottisempi hot dog - mausteista makkaraa, dippejä ja pitaleipää

Makkara

850 g lampaanjauhelihaa

150 g pekonia tai silavaa, paloiteltuna

2 rkl paprikajauhetta

1 tl mustapippuria

1 rkl kanelia

2 rkl harissaa tai chilitahnaa

1 tl fenkolinsiemeniä, jauhettuna

1 rkl kuminaa

1 puntti korianteria

6 valkosipulinkynttä

3 rkl suolaa

3 rkl hunajaa

lampaansuolia

Sekoita jauheliha ja pekoni tai silava keskenään. Mittaa muut ainekset joukkoon. Purista sekaan valkosipulinkynnet. Sekoita massa tasaiseksi.

Pursota massa makkarakoneen tai pursottimen kanssa suoliin. Paista pannulla tai uunissa noin 10 minuuttia.

Harissamajoneesi

2 dl majoneesia (ohje)

2 rkl harissaa tai chilitahnaa

1 rkl sitruunamehua

1 rkl hienonnettua korianteria

pippuria

Sekoita harissamajoneesin ainekset keskenään. Pane jääkaappiin hetkeksi maustumaan.

Avokadotahna

2 kypsää avokadoa

2 rkl ranskankermaa

2 rkl jogurttia

sitruunamehua

suolaa

Poista avokadoista kuoret. Soseuta avokado. Lisää joukkoon pari teelusikallista sitruunamehua, jotta avokado ei tummu niin herkästi. Soseuta joukkoon ranskakerma ja jogurtti. Mausta.

Pitaleipä

7 dl vehnäjauhoja

15 g hiivaa

1 tl suolaa

2,5 dl vettä

1 dl oliiviöljyä

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. lisää vehnäjauhot. Sekoita ja anna vetäytyä hetki. Lisää öljy ja suola, vaivaa taikinaksi. Taikina on valmista, kun sen koostumus on venyvä. Anna taikinan kohota tunnin verran.

Jaa taikina 8-10 osaan. Muotoile osat palloiksi. Kauli pallot jauhotetulla pöydällä littaniksi. Anna leipien kohota vielä 45 minuuttia.

Kuumenna uuni 275 asteeseen. Aseta syvä uunipelti ylösalaisin uunin pohjalle. Pane leivät pellin päälle paistumaan. Paista leipiä 5 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat