Croque Monsieur - joulun tähteiden herkkusijoituspaikka

MTV Oy, All rights reserved

Sitä saa aina kicksit, kun mieliteot kohtaavat jääkaapin sisällön. Olin ostanut jonkin verran valmisjoulukinkkua joulufiilistä lämmittelemään. Kun jääkaapissa vielä tönötti puolikas maitotölkki, välähti päässä tuo turhan pitkään unohduksissa ollut suosikkini, Croque Monsieur. Periranskalainen kinkku-juustoleipä béchamel-kastikkeella palauttaa aina kirkkaana mieleen Pariisin tunnelman ja kiireisen rennot bistrot. En erityisemmin pidä lämpimistä leivistä ruokana, mutta Croque Monsieur erilaisine versioineen tekee poikkeuksen. Ihan vain koska Ranska. 

Joulunaikaan tämä leipä toimii täydellisenä tähderuokana, jota voi nauttia aamiaiseksi, lounaana tai iltapalana. Juustoksi voi laittaa melkein mitä tahansa joulupöydästä ylijäänyttä ja kinkun sijasta väliin voi sujauttaa leikkeleitä, lammasta, poroa tai vaikka graavi- tai kylmäsavulohta.

Croque Monsieurin klassinen leipävalinta on pehmeä vaalea ranskan- tai paahtoleipä, mutta makua saa enemmän käyttämällä kokojyväleipää. Rapeakuorisen leivän reunat kannattaa leikata etukäteen pois, jos haluaa säilyttää purukaluston eheänä.

Tarkat mitat ovat tämäntyyppisessä ruoassa typeriä, joten menkää fiiliksen ja oman maun mukaan.

VINKKI! Voit jemmata tähteitä myös béchamel-kastikkeeseen.

VINKKI 2! Kun isket Croque Monsieurin päälle paistetun kananmunan, se on Croque Madam (kts. kuva alla).

PS. Tsekkaa myös toinen tähdekinkun hyödyntämistapa, kinkku-rissolet

Croque Monsieur

vaaleaa- tai kokojyväleipää siivuina, rapea kuori poisleikattuna

kinkkusiivuja (esim. keittokinkku, joulukinkku)

juustoa raastettuna (esim. Gruyère, parmesan, emmental, cheddar, mozzarella tai näiden sekoitus)

Dijon-sinappia

Béchamel-kastiketta (ohje alla)

Tee ensin béchamel-kastike. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Paahda leivät. Voitele siivut sinapilla. Lisää päälle kinkkusiivu tai pari. Ripottele kinkun päälle juustoraastetta. Peitä toisella leiväpalalla. Aseta leipä vuokaan tai pellille. Kaada leivän pinnalle béchamel-kastiketta. Ripottele pinnalle juustoraastetta.

Laita pelti tai vuoka uunin ylätasolle. Paahda 4-5 minuuttia. Laita uunin grillivastus päälle ja grillaa leipiä, kunnes pinnalla oleva juusto alkaa kuplia ja pintaan alkaa muodostua mustia pisteitä. Ota uunista ja nauti.

Béchamel-kastike


5 dl maitoa, kuumennettuna

2 rkl voita

0,5 dl vehnäjauhoja

2,5 dl gruyère-raastetta

ripaus muskottipähkinää

suolaa

mustapippuria

Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää jauhot mukaan ja sekoita tahnaksi. Anna jauhojen kypsyä minuutti pari. Lisää maitoa hiljalleen koko ajan vispaten, ettei soosiin tule paakkuja. Lisää joukkoon juustoraaste ja anna sen sulaa koko ajan sekoittaen. Mausta muskotilla, suolalla ja pippurilla mieleiseksi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.