Clams Oreganata - helpot gratinoidut simpukat

Välimeren rantakaupungeissa huomaan aina, ettei minulle tekisi pienintäkään vaikeutta hylätä kokonaan liha, jos kala- ja äyriäistarjonta olisi kotikulmilla sama kuin siellä.

Tuoreissa merenelävissä on vielä se loistava piirre, että ne eivät vaadi erityisiä kokkailujippoja ollakseen lautasella täydellisiä. Usein ne parhaat kokemukset ovat olleet kiinni vain korkealaatuisista raaka-aineista ja yksinkertaisen taidokkaasta kypsennyksestä.

Siksipä ilahduin suuresti kuullessani Tampereen kauppahallin Kalaherkut Nygrenin kalatiskin alkavan roudata tiskiin aiempaa laajempaa valikoimaa mereneläviä. Kotimaiset kalat ovat toki erinomaisia, mutta niitä on kelpoina lajikkeina yksinkertaisesti aivan liian vähän. Eikä äyriäisiä lainkaan. Ryntäsin kuorman saapumispäivänä tiskille ja aloin pohtia, mitä hiton lajeja nuo ovat ja ennen kaikkea, miten niitä tulisi kokata. Aloitin kenties helpommasta päästä. En tiedä, mikä simpukkalajike on suomeksi, koska kaikki puhuvat aina vain clamseista. Sellainen ruskehtava, triplasti sinisimpukan kokoinen, sopivasti kämmeneen mahtuva lajike. Toiseen kääreeseen valmiiksi nyljettyä merianturaa ja vielä pussiin vähän merikorallia.

Mutta kokataan ensin simpukat. Niitä oli neljä. Sopiva pikkuherkku alkupalaksi kuohuvan kylkeen. Menin ehkä helpon kautta, mutta ensimmäisellä kerralla sopii niin tehdä enkä katunut. Gratinointi italialaisittain. Peittää toki simpukan makua, mutta niljakkeessa löytyy sen verran kokoa ja makua, että ominaispiirteet mahtuvat mukaan. Ongelmaksi muodostui kuorien auki saaminen. Siihenkin löytyy reseptissä ohje.

HUOM! Resepti toimii kaikille simpukkalajikkeille.

Clams Oreganata
4 clam-simpukalle
0,5 dl pankojauhoja
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
1 rkl tuoretta oreganoa hienonnettuna
1 rkl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
0,5 dl raastettua parmesaania
0,5 oliiviöljyä + viimeistelyyn
mustapippuria
sitruunalohkoja

OHJE: Avataan ensin simpukat: Kuumenna uuni 225 asteeseen. Huuhtele ja siisti simpukat pinnalta, revi ”parrat” pois. Laita simpukat uunipellille ja sitten uuniin saunomaan pariksi minuutiksi. Ota pois. Ota käteesi veitsi, jolla et helposti satuta itseäsi kuten pyöreäpäinen voiteluveitsi. Työnnä terä simpukan sisään ja raota kuori auki. Sisällä on simpukkanestettä, jota kannattaa ottaa hiukan talteen ja varoa lorauttamasta päälleen. Taita yläkuori irti. Leikkaa terävämmällä pikkuveitsellä simpukan liha kuoresta irti.

Tehdään kuorrute: Sekoita kipossa keskenään pankojauhot, yrtit, valkosipulisilppu, parmesaani, oliiviöljyä, hiukan simpukkanestettä ja hiukan mustapippuria. Asettele kuorrutetta simpukan kuorien päälle, älä painele. Lorauta pinnalle hitusen oliiviöljyä.

Kuumenna uunin grillivastus. Laita simpukat uunipellille ja vastuksen alle 4-5 minuutiksi tai kunnes niiden pinta on kauniin kullanruskea. Tarjoile sitruunalohkojen kera.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!