Braciole - italialaiset lihakääryleet

MTV Oy, All rights reserved

Tässä mainio viikonloppuruoka, joka toimii niin omaan kuin isommankin porukan herkutteluun. Mehevät, juustoisella seoksella täytetyt liharullat haudutetaan tomaattikastikkeessa ja tarjoillaan vaikkapa pastan kera. 

Braciole on monikko braciola-sanasta. Termi ja ruokalaji ovat jakautuneet varsin hämmentävästi eri maiden keittiökielessä. Alkuperä on tietenkin italialainen, mutta siirtolaisten mukana ne ovat saaneet eri muotoja eri puolella maailmaa. Se ei ole ihme, koska braciola tarkoittaa eri asiaa jo Italian sisälläkin. Sisiliassa näitä lihakääryleitä kutsutaan nimillä braciole ja involtini. Muualla Italiassa, Facebookissakin juuri käydyn keskustelun mukaan, braciolaa tilaamalla saat luullisen kyljyksen. Involtini on suomeksi rullina. Siihen voit törmätä kaikenlaisina täytettyinä rullina.

Mutta nyt mennään vähintäänkin italialais-amerikkalaisella linjalla ja kutsutaan näitä kääryleitä bracioleksi. Itselläni oli pakkasessa naudan ulkopaistia, mutta voit käyttää rulliin myös muita paistiosia tai vaikka flank steakia. Flankista saat halutessasi samalla ohjeella juhlavan ison liharullan, josta pääset veistelemään pöydän kunkkuna kullekin ruokailijalle oman siivunsa. Tarjoile herkku sellaisenaan tai salaatin tai haluamasi pastan kera.

VINKKI!Voit terästää liharullia latomalla lihasiivujen päälle parmankinkkuviipaleet, päälle höysteet ja rullata kiinni.

VINKKI 2!Voit kypsentää rullat myös liedellä matalassa lämpötilassa pari tuntia silloin tällöin hämmennellen. Jos uhkaa kuivua, lorauta sekaan hiukan vettä.

VINKKI 3! Meillä on sadonkorjuun jäljiltä reilusti porkkanaa, joten laitoin sitä tomaattikastikkeen sekaan pienenä silppuna. Kuten myös varsiselleriä. Lisää ruokaisuutta ja suutuntumaa. Toki myös makua.

BRACIOLE 6-8 hlölle

1 kg naudanpaistia

1 dl raastettua pecorinoa

1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna

0,5 dl hienonnettua persiljaa

1 dl pankojauhoja (tai tavallisia korppujauhoja)

2 dl punaviiniä

2 annosta tomaattikastiketta (resepti)

oliiviöljyä

suolaa

pippuria

(pastaa)

(paistinarua)

(foliota)

Laita ensin tomaattikastike tulille (resepti). Leikkaa liha siivuiksi. Laita siivut muovikelmun väliin ja nuiji ohueksi, n. 5 mm paksuisiksi. Tee juustoseos. Sekoita yhteen pecorino, valkosipulisilppu, persilja ja pankojauhot. Mausta liha suolalla ja pippurilla. Levitä juustoseos lihasiivujen päälle. Rullaa siivut tiiviiksi rullaksi. Sido rullat kiinni paistinarulla (hätätapauksessa hammastikuilla).

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Lorauta paistinpannulle oliiviöljyä ja ruskista rullat kauttaaltaan erissä. Laita kypsät rullat sivuun. Kun kaikki rullat on ruskistettu, lado ne uudelleen kuumalle pannulle. Kaada sekaan viini, madalla lämpöä ja anna hautua pari minuuttia. Ota esiin uunivuoka, johon rullat mahtuvat. Lado rullat siihen ja kaada pannun liemi ja tomaattikastike päälle. Peita vuoka foliolla. Laita uuniin ja anna muhia 1,5 h aina pari kolme kertaa kostuttaen rullien pintaa tomaattikastikkeella. Ota folio pois ja anna hautua vielä 30 min. Keitä loppuvaiheessa pasta. Ota liha uunista ja tarjoile esim. pastan kera kuten minä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!