Borssikeitto hirvenlihalla ja piparjuurikermalla

MTV Oy, All rights reserved

Oi talvi, tulisit jo! Valkea maa, narskuva hanki, kuulas pakkastaivas… villasukat, tuhti punkku ja höyryävä lihapata…

Borssikeitto on suomalaisillekin tuttu ukrainalainen klassikko, joka on lämmittänyt mieltä ja kieltä vuosikymmenien ajan. Sen syvän punainen väri ja pitkän haudutuksen tuoma taivaallinen tuoksu keittiössä toimii aina, kun ulkona näyttää karulta tai pirun kylmältä.

Borssikeitto ei vaadi tuekseen lihaa, mutta se lisää tietty ruokaisuutta ja syventää makua. Tällä kertaa käytin lihana hirveä, jota löytyy näin syksyllä reilusti lihatiskeiltä. Tarkalleen ottaen hirven lapaa. Keiton kruunaa piparjuurella vauhditettu ranskankerma. 

Borssikeitto hirvestä piparjuurikermalla

6-8 hlölle

n. 600 g punajuuria eli 3-4 kpl, ei oo niin tarkkaa

1 kg hirven patalihaa, esim. lapaa, ison peukalonpään kokoisiksi palasiksi pilkottuna

1 sipuli, hienonnettuna

1 porkkana, hienonnettuna

4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

400 g tomaattimurskaa tai kokonaisia tölkkitomaatteja

nyrkinkokoinen pala punakaalia, ohueksi suikaloituna

2-3 l lihalientä

3 tl kuminansiemeniä

2 laakerinlehteä

1 rkl punaviinietikkaa

1 tl sokeria

kasviöljyä

yrttejä päälle ripoteltavaksi, esim. tilli, timjami

suolaa

mustapippuria

Pese punajuuret hyvin. Keitä niitä reilussa vedessä 2 h tai kunnes ne alkavat olla pehmeitä. Anna jäähtyä.

Kuumenna sillä välin iso kattila ja lorauta pohjalle öljyä. Mausta lihat suolalla ja pippurilla. Ruskista lihat osissa, kauttaaltaan. Mikäli mukana on luita, ruskista niitäkin. Nosta lihat syrjään. Lisää kattilaan silputtu sipuli, porkkana ja kuminansiemenet ja kuullota niitä muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja laakerinlehdet ja kuullota vajaa minuutti. Lisää lihat (ja luut) takaisin kattilaan. Kaada mukaan tomaatit, kaalisuikaleet, viinietikka ja lientä sen verran, että ainekset peittyvät. Kiehauta ja laske lämpöä matalalle. Laita kansi päälle ja anna hautua 2 h tai kunnes liha hajoaa helposti. Lisää välillä lientä, jos tarpeen.

Ota luut kattilasta. Kuori punajuuret ja raasta karkeaksi (kumihanskat voi olla hyvä idea). Lisää raaste kattilaan. Kiehauta ja laske keskilämmölle. Tasapainota makua tarpeen mukaan sokerilla, suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle hienonnettuja yrttejä.

Tarjoile keitto piparjuurisen kermanokareen kera.

Piparjuurikerma

100 g ranskankermaa

maun mukaan raastettua piparjuurta

Yhdistä ainekset. Maistelu on tärkeää, koska piparjuuren vahva maku jakaa mielipiteitä. Löydä oma voimakkuutesi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.