BBQ-kastike chipotle-chilillä ja maapähkinävoilla

Syvän tulinen, maapähkinävoilla pyöristetty kastike toimii sellaisenaan barbecue-meiningeissä, mutta saat siitä mahtavan täytteen burritolle ja tacolle lisäämällä mukaan jauhelihaa. Tai vegaaneja vaihtoehtoja.

Vaimo oli viikon reissun päällä ja huomasin sen vaikuttavan yllättävän paljon ruokavaliooni. Painotus kääntyi varsin lihavoittoiseksi, vaikka kuvittelen olevani varsin monipuolisen ruoan perään.
Yksi ruoista muotoutui vahingossa karummaksi kuin piti, mutta en kadu, koska tortillan väliin menevästä chilimössöstä tuli niin hyvää. Chipotlen tulisuutta pyöristettiin maapähkinävoilla ja lopputuloksesta tuli syvän tasapainoinen elämys. Toki mukaan piti laittaa vielä raastettua cheddaria, kevätsipulia ja jäävuorisalaattia, jotka olisivat tehneet safkasta vielä parempaa. Laiskuuttani käytin vielä kaupan tortillalättyä, vaikka ne pystyy tekemään itse varsin helposti, kts. maissi-vehnätortillaresepti.

VINKKI! Ole chipotlen kanssa varovainen. Koko purkista tulee tulisuutta aika paljon ja voit aloittaa vaikka puolikkaasta ja lisätä tarpeen mukaan.
VINKKI 2! Tästä saa helpolla vaikka vegaanin version jättämällä lihan pois tai korvaamalla sen nyhtiksellä tai härkiksellä.

Lihaisa barbecue-soosi chipotle-chilillä ja maapähkinävoilla
400 g naudan jauhelihaa
1 sipuli, hienonnettuna
2 rkl inkivääriä raastettuna
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
2,5 dl tomaattipyreetä
O,5 dl ketsuppia
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl Worcestershire-kastiketta
1,5 rkl Dijon-sinappia
2 rkl ruskeaa sokeria (kuten intiaani- tai fariinisokeria)
100-200 g Chipotle-chilejä Adobo-kastikkeessa (säilyke)
2 rkl maapähkinävoita
kasviöljyä
suolaa
mustapippuria

Höysteeksi:
tortillalättyjä, kts. resepti
cheddaria, raastettuna
kevätsipulia, ohuina siivuina
jäävuorisalaattia

OHJE: Ruskista jauheliha paistinpannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Ota liha sivuun. Lisää pannulle hiukan öljyä, sipulisilppu ja inkivääriraaste ja kuullota muutama minuutti. Lisää valkosipulisilppu ja kuullota minuutti. Lisää tomaattipyree ja kypsennä sitä minuutin ajan. Lisää joukkoon ketsuppi, viinietikka, Worcestershire-kastike, sinappi, sokeri ja maun mukaan chipotle-chiliä. Sekoita. Voit tarvittaessa ohentaa seosta hiukan vedellä. Kuumenna hiljalleen kiehuvaksi ja anna poreilla rauhassa 30 min. Mausta tulisuus ja lisää chiliä, jos tarpeen. Soseuta seos tasaiseksi. Sekoita mukaan jauheliha. Maista ja mausta suolalla ja pippurilla.

Levitä seosta tortillaletun päälle. Ripottele pinnalle cheddaria ja kevätsipulia. Laita päälle vielä jäävuorisalaatinlehti ja kääräise rullalle. Nauti.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!