Bánh mì lihapullilla ja hoisin-majoneesilla - vietnamilaista katuruokaa
Bánh mì on erikoinen ruoka vietnamilaisessa keittiössä. Leipä ei ole sielläpäin maailmaa yleinen ilmestys, joten katuruokaklassikoksi noussut täytetty patonki herättää hämmennystä. Syyt ja kiitokset voi osoittaa tietenkin ranskalaisille, jotka siirtomaa-aikana miksasivat patonkinsa väliin paikallisia raaka-aineita. Leipä-proteiini-kastike -kolminaisuus toimi tässäkin kolkassa täydellisesti ja street food -suosikki oli syntynyt.
Yhdistelin ja sävelsin erilaisia täytteitä ja sain lopulta aikaiseksi pirun hyvän ruoan. Hätä iski, kun aloin epätoivoisesti miettiä, mitä kaikkea possupulliin ja soosiin tungin. Lopulta uskoin reseptin syntyneen paperillekin. Tätä täytyy tehdä pian uusiksi!
PS.Tsekkaa myös muut katuruokareseptit!
PPS.Sivumaku on Facebookin aktiivisin ja kiistellyin kotimainen ruokamedia. Hyppää kyytiin!
Bánh mì lihapullilla ja hoisin-majoneesilla
neljälle
Lihapullat:
400 g porsaan jauhelihaa
1 kananmuna
4 kevätsipulin valkoinen osa, hienonnettuna (vihreän osan käyttö alempana)
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
1/2 dl hienonnettua korianteria
1/2 dl hienonnettua minttua
1/2 dl hienonnettua basilikaa
1/2 dl korppujauhoja
1 tl seesamiöljyä
1 rkl tulista kastiketta (esim. Srirachaa)
suolaa
pippuria
Majoneesi:
1 dl majoneesia (majoneesiresepti)
1 dl hoisin-kastiketta (kaupasta)
1 rkl limemehua
Höysteet:
4 kevätsipulin vihreä osa, ohuina renkaina
1 porkkana, raastettuna
ituja
kalakastiketta
Lisäksi:
patonkia tms. ilmavaa sämpylää
yrttejä viimeistelyyn esim. korianteria, vesikrassia, thaibasilikaa
kasviöljyä paistamiseen
Sekoita kulhossa lihapulla-ainekset keskenään taikinaksi. Laita kelmu päälle ja jääkaappiin vähintään tunniksi tekeytymään.
Tee sillä välin majoneesi ja sekoita siihen hoisin-kastike ja limemehu. Tee myös höystesalaatti sekoittamalla ainekset keskenään. Lisää kalakastiketta maun mukaan.
Pyöräytä lihapullataikinasta koepallo ja paista se. Maista ja mausta taikina, mikäli tarpeen. Pyöräytä taikinasta pieniä lihapullia. Kuumenna paistinpannulla öljyä ja paista lihapullat kypsiksi.
Pätki patonki sopiviksi annospaloiksi. Halkaise osat melkein puoliksi. Voitele sisäpuolen ylä- ja alaosa hoisin-majoneesilla. Täytä patonki lihapullilla. Laita päälle höystesalaattia. Ripottele päälle yrttejä. Iske kiinni.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka