Appelsiininen hirvipata piparjuurimykyillä

Maukas, raikas ja luonteikas hirvipata täynnä yllättäviäkin makuja. Toimii myös naudan- tai lampaanpaistilla.

Rakastan runsaita lihapatoja. Niiden tummansävyiset aromit ovat juuri se, mikä saa helteiden hiipuessa odottamaan pimeitä iltoja ja syksyn puuskia ikkunoihin. Kun perinteiset polut on kuljettu, on hienoa löytää uusia tapoja tuoda sävyjä tuttuun konseptiin.

Piparjuurta ja appelsiinia. Loistava virkistys syvien makujen genreen. Mykyt. Mikä hukattu mahdollisuus suomalaisessa keittiössä. Helppo ja maukas höyste perinteisten perunavariaatioiden keskelle. Tässä on ne kaikki. Homma toimii aivan yhtä hyvin hirven, naudan tai vaikka lampaanpaistilla.

HUOM! Voit tehdä kaiken myös yhdessä isossa padassa tai kasarissa. Itse tykkään hoitaa vaiheet eri vaiheille kullekin parhaiten toimivissa astioissa.

VIINIVINKKI! Tuhdille lihapadalle antoi hyvää tukea näytepullona saatu jenkki-Zinfandel, jonka pullon muoto ja nimi henkii 1800-lukua, 3 Finger Jack Old Vine Zinfandel 2015 (17,98). Zinfandel on muutenkin Alkon sorsima rypäle, joten kannattaa tutustua etenkin tähän, sen hitusen parempaan laatuun. Tiesitko muuten, että Italiassa yleinen Primitivo on Zinfandelin läheinen sukulainen, serkuksikin mainittu?

Hirvenpaistia appelsiinilla piparjuurimykyjen kera
6 hlölle
800 g hirvenpaistia isohkoina paloina (tai naudan tai lampaan)
vehnäjauhoja
kasviöljyä, esim. rypsi- tai auringonkukka
voita
1 sipuli, palasteltuna
2 porkkanaa, palasteltuna
2,5 dl punaviiniä
2 appelsiinia, mieluiten luomua, ettei liukene myrkkyjä liemeen
puolikkaan timjamipuntin lehdet
muutaman rosmariinivarren lehdet hienonnettuna
1 laakerinlehti
8 kokonaista mustapippuria
1 rkl ruokosokeria
2,5 dl lihalientä
suolaa
mustapippuria
lehtipersiljaa, viimeistelyyn
piparjuurimykyjä (resepti alla)

OHJE: Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Mausta lihapalat suolalla ja pippurilla. Pyöräytä kauttaaltaan vehnäjauhoissa. Kuumenna paistinpannu ja laita pohjalle hiukan öljyä ja nokare voita. Ruskista liha kauttaaltaan osissa ja nosta palat sivuun. Lisää paistojen välillä öljyä ja voita.

Kuori appelsiineista oranssi kerros ja purista mehut talteen. Kaavi pannunpohjalta kaikki ainekset pataan. Kuumenna se keskilämmölle. Lisää pohjalle nokare voita sekä sipulia ja porkkanaa. Sekoita mukaan vielä hiukan vehnäjauhoja ja anna niiden kypsyä minuutin.

Lisää pataan punaviini, appelsiinin kuoret, timjami, rosmariini, laakerinlehti, mustapippurit ja sokeri. Anna liemen keittyä puoleen ilman kantta.

Laita kansi päälle ja laita uuniin hautumaan tunniksi.

Ota pata uunista ja lisää pinnalle muutamia taikinasta kevyesti muotoiltuja mykyjä. Laita pata takaisin uuniin tunniksi.

Ota uunista, anna tekeytyä 10 min ja annostele lautasille. Ripottele päälle persiljasilppua.

Piparjuurimykyt
2 dl maitoa
80 g voita
1 rkl raastettua piparjuurta
1 dl mannasuurimoita
1 kananmuna
suolaa
mustapippuria

OHJE: Laita pieneen kattilaan maito, voi ja piparjuuriraaste. Kiehauta. Sekoita mukaan mannasuurimot ja anna keittyä, kunnes seos on vahvaa. Riko sekaan kananmuna, sekoita mukaan ja mausta suolalla ja pippurilla

Tee mykyjä esim. kahdella ruokalusikalla ja lisää ohjeen mukaan pataan.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!