Gluteeniton kasvisburgeri manteliaiolilla

MTV Oy, All rights reserved

Tammikuu on monelle elämänparannuksen aikaa. Toiset viettävät tipatonta, toiset liittyvät kuntosaliin ja toiset keventävät joulumässäyksen jälkeen ruokavaliotaan. Apuun rientää Vanelja- ja Kiitos hyvää -blogeistaan tuttu Virpi Mikkonen ja lätkäisee kirjahyllyyn Kiitos hyvää pikaruokaa -kirjan. Opus on täynnä otsikkotason mättöruokaa, joka ilmenee kuitenkin paitsi kasvisruoaksi, myös gluteenittomaksi ja sokerittomaksi. Reseptit ovat luovia, kuvat herkullisia ja useampia safkoja palaa hinku testata. Juuri sellaisen teoksen kuvittelinkin saavani arvostelukappaleeksi. 

Blogiin nostan herkullisen kasvisburgerin, joka muistuttaa miten monipuolisesti kasvishampparin voikaan rakentaa. Olen itse kyhännyt muutamia versioita, jotka kaikki ovat totaalisen erilaisia, erilaisista raaka-aineista. Tänne on päätynyt kikherneburgeri.

Tämä versio rakentuu jauhelihamaisen rakenteen omaavasta pihvistä, johon on käytetty mm. aurinkokuivattua tomaattia, auringonkukansiemeniä ja cashewpähkinöitä. Sämpylä pohjautuu manteli- ja tapiokajauhon kombolle. Kokosin burgeriohjeen kahdesta reseptistä ja lisäsin vielä höysteeksi toisaalta kirjasta manteliaiolin. Kantsii kokeilla!

Gluteeniton kasvisburgeri

Sämpylä:

3 dl täysrasvaista mantelijauhoa

0,5 dl tapiokajauhoja (tai perunajauhoja)

4 rkl psylliumjauhetta

2 tl leivinjauhetta

0,5 tl merisuolaa

hyppysellinen valkosipulijauhetta

1 kananmuna

2 kananmunan valkuaista

1 tl omenaviinietikkaa

2 dl kiehuvaa vettä

kurpitsansiemeniä

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Päällystä uunipelti leivinpaperilla. Annostele 2 dl vetää kattilaan ja lämmitä se kiehuvaksi. Sekoita sillä välin kuivat ainekset kulhossa. Riko yksi kananmuna toiseen kulhoon ja lisää kahden kananmunan valkuaiset. Vispaa kananmunaseos vaahdoksi ja sekoita joukkoon omenaviinietikka. Kaada vaahto kuivien ainesten sekaan ja sekoita nopeasti. Lisää kiehuva vesi ja sekoita jälleen mahdollisimman lyhyesti ja nopeasti, niin että ainekset sekoittuvat, mutta taikina jää kuohkeaksi. Anna turvota puoli minuuttia. Muodosta taikinasta kolme laakeaa sämpylää leivinpaperilla päällystetyn uunipellin toiseen reunaan. Taputtele sämpylöiden pinta varovasti sileäksi kostutetulla kädellä. Voitele pinta kevyesti öljyllä ja ripottele päälle kurpitsansiemeniä.

Paista sämpylöitä noin 30 min, kunnes sämpylöiden pinta saa kullanruskeaa sävyä. Laita kasvispihvit puolivälissä mukaan pellin toiselle puolelle. Valmista tällä välin aioli. Ota sämpylät uunista ja anna jäähtyä hetki. Halkaise sämpylä ja laita väliin pihvi ja sen päälle manteliaiolia (ja vaikka salaatinlehti).

Vegaaninen kasvispihvi:

2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja

1 dl auringonkukansiemeniä

1 dl cashewpähkinöitä (tai saksanpähkinöitä tai siemeniä)

1 punasipuli

1 rkl tamari-soijakastiketta

hyppysellinen merisuolaa

mustapippuria

(omat valinnaiset mausteet, itse laitoin hitusen chilirouhetta ja ripauksen savupaprikaa)

Huuhtele aurinkokuivatut tomaatit ja laita ne tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Lisää siemenet ja pähkinät tehosekoittimeen ja hienonna jauhelihamaiseksi muusiksi - kahdessa osassa, jos ei kerralla mahdu. Kaavi seos kulhoon. Silppua sekaan sipuli. Lisää soijakastike ja mausteet. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Muotoile noin 6 kpl pihvejä. Lisää ne sämpylöiden paiston puolivälissä mukaan pellille.

Manteliaioli:

1,5 dl mantelilastuja

1-2 valkosipulinkynttä

1 tl dijonsinappia

2 rkl sitruunamehua

2 rkl oliiviöljyä

0,5 dl vettä

ripaus merisuolaa

ripaus mustapippuria

Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta täydellä teholla tasaiseksi seokseksi. Säilytä jääkaapissa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.