Lihapullat osa 13 - nyrkinkokoiset chilikastikkeella

MTV Oy, All rights reserved

This dish got balls! Kuvittelin tehneeni jo kaiken oleellisen lihapullien osalta 12 blogissakin jaetun reseptin osalta. Kuinka väärässä olinkaan. Nyrkinkokoinen kimpale ei ollut tullut mieleenkään. 

Olen keittokirja-addikti, mutta homma on pysynyt taloudellisesti ja kirjahyllymetrien osalta hanskassa kirjaston takia. Sieltä löytyy tämän tästä aivan uusimpia opuksia, joihin pääsee tutustumaan rauhassa ennen ostopäätöstä. Useimmista keittokirjoista kun ei löydy kuin muutama ohje, jota tulee lopulta kokattua. Koeajon jälkeen useimmat kirjoista karsiutuvat ja parhaat menevät hankintalistalle. Keittokirjoja on tällä hetkellä muutama metri, mutta pyrin olla rakastumatta niihin liikaa. Ainakin kerran vuodessa käymme läpi kaikki niteet ja heivaamme kirppikselle, tutuille tai roskiin kaikki käyttämättömät. Ellet ole tehnyt jostain kirjasta ruokaa pariin vuoteen, selaa se vielä kerran ajatuksella läpi ja laita kiertoon, mikäli mikään ruoka ei sytytä kokkailuun.

Tämänkertaisen ahaa-elämyksen tarjosi Jamie Oliverin jenkkiturneelta kerätty Jamie’s America. Siitä löytyi useita ruokalajeja, joista otan jatkossa vaikutteita. Ihan suoraan pöllin tämän, nyrkinkokoisten lihapullien ohjeen. Tekotapa poikkesi niin paljon normaalista, että sitä oli pakko kokeilla. Lisäksi kaapista löytyi kaikkea muuta paitsi lihaa. Lopputulos on erittäin hyvä ja olemukseltaan hauska. Yksi pulla riittää hyvin annoskooksi, kaksi on normi-ihmiselle ehdottomasti liikaa. Muokkasin reseptiä niin, että pienensin pääraaka-aineiden määrää, mutta pidin mauntuojat ennallaan. Toimi. Riisiä kylkeen. Ihan ok myös pastan, perunamuusin tai salaatin kera.

Nyrkinkokoiset lihapullat chilisoosissa

4 hlölle

500 g naudan jauhelihaa

1 punasipuli, hienonnettuna

1 tl dijon-sinappia

1 tl oreganoa

1 tl juustokuminaa, hienonnettuna

1 tl korianterinsiemeniä, hienonnettuna

0,5-1 dl korppujauhoja

1 kananmuna

70 g raastettua cheddaria

oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

Chilikastike

2 tuoretta chiliä, hienonnettuna

2 paprikaa, lohkoina

1 punasipuli, hienonnettuna

10 valkosipulinkynttä (kyllä), hienonnettuna

1 tl savustettua paprikajauhetta

1 tlk kokonaisia tomaatteja tai tomaattimurskaa

0,5 dl worcestershire-kastiketta

0,5 dl ketsuppia

0,5 dl siideriviinietikkaa

0,5 dl tummaa sokeria

4 dl tuoretta kahvia

2 rkl dijon-sinappia

persiljaa, koristeeksi

suolaa

pippuria

Kuumenna paistinpannu miedolle lämmölle. Lorauta pinnalle hiukan oliiviöljyä. Kaada sekaan sipulisilppu ja anna kuullottua rauhassa 10 min. Ota syrjään ja anna sipulin jäähtyä.

Laita chilikastike hautumaan. Kippaa paistinpannulle sipuli, paprika ja valkosipuli. Anna pehmentyä miedolla lämmöllä 15 min. Laita sekaan loput ainekset. Kiehauta ja anna porista hissukseen, kunnes kastike on paksuhkoa, mutta vielä valuvaa.

Tee kastikkeen hautuessa lihapullat. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Sekoita kaikki ainekset (paitsi cheddar ja persilja) keskenään. Tee 4 kpl nyrkinkokoisia palloja. Paina pallojen keskelle reikä ja työnnä 1/4 cheddarista sisään. Tuki reikä ja muotoile uudestaan palloksi. Voitele uunivuoka oliiviöljyllä. Laita lihapullat vuokaan ja sitten uuniin. Anna paistua 20 min. Tarkkaile varoiksi välillä, ettei pääse kärtsäämään. Hämmentele sillä välin chilisoosia. Maista ja mausta mieleiseksi.

Kun pullat ovat olleet 20 min uunissa, ota ne ne pois ja laita pannulle chilisoosin sekaan. Valuta kastiketta niiden päälle ja anna hautua hiljalleen vielä muutama minuutti. Annostele, koristele persiljasilpulla ja tarjoa esim. riisin kera. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat