Mainos
Mainos

Texmex-viikko: kotitekoinen guacamole ja mangosalsa

Texmex-viikko jatkaa tortilloista sooseihin. Purkista löytyvä guacamoleksi kutsuttava mönjä ei ole guacamolea. Pirkka-purkin nimi oikein muutettiin Kemikaalicocktail-blogin nostettua asia esiin. Avocado-pohjaisessa soosissa oli avocadoa 2 %. Alkaa ärsyttää, miten paljon arvostelen  suomalaisia kuluttajia. Syitä löytyy kuitenkin niin paljon. Jos purkissa lukee guacamole ja sellainen on lukenut jossain texmex-illanvieton ohjeistuksessa, sitä ostetaan, kun purkissa lukee niin. 

Pidän nykyajan suurimpana syntinä laiskuutta. Se ulottuu ihan joka kolkkaan ja tulkintaan. Tavallisesti se määritellään sohvaperunoiksi. Henkinen laiskuus on yhtä turmiollista. Otetaan, mitä annetaan. Ruokateollisuus tekee kaikkensa huijatakseen meitä ostamaan ”vähänsinnepäin”-tuotteita. Guacamolen kohdalla sai onneksi näpeilleen. Nykyisin Pirkan versio on nimetty avocadon makuiseksi dippikastikkeeksi. Eli pelkkää esanssimakua ilman aitoutta. Pysytään skarppina ja katsotaan, mitä ostetaan. Kun tekee itse, tietää, mitä syö. Olisi loistavaa, jos kaupasta saisi laatukamaa, kun sellaista ei ehdi itse tehdä. Sellainen on arkipäivää esim. Italiassa. Nämä soosit ovat puolestaan erittäin helppotekoisia.

Hedelmäinen soosi tasoittaa loistavasti chilin tulisuutta. Älä siis pelkää chilin käyttöä tortillan täytteiden kanssa. Hallittu tulisuus on mahtava maku. Ja fiilis.

VINKKI!Tavallinen avocado tarkoittaa Suomessa raakaa ja kovaa avocadoa. Osta pehmeitä versioita. Ei kuitenkaan puolimätiä. Kaikkea löytyy. Tunnustele hellästi sormilla. Olihan jo avocado-pasta. Kyllä te tiedätte.

VINKKI 2! Chilin tulisuudesta ei aina pääse varmuuteen katsomalla. Leikkaa sen päästä pieni siivu ja maista ennenkuin maustat. Chilin tulisin osa on valkoinen malto ja siemenet. Ne kannattaa ottaa pois, ettei tule yllätyksiä. Tarkkaile tulisuutta myös soosia tehdessä.

VINKKI 3! Käytä habaneron pilkkomisessa käsineitä. Leikkasin sitä kerran sunnuntaina ja lukuisten käsienpesujen jälkeen hieraisen silmiäni keskiviikkona ja kuljin kivuissani puoli tuntia silmät kiinni. Kiroillen.

VINKKI 4!Guacamoleen tulee useimmiten tomaattia. Tästä jätin sen pois, koska sitä ei ollut jääkaapissa ja hyvää tuli muutenkin. Lisää toki kuutioitua tomaattia mukaan, jos siltä tuntuu.

Guacamole

4 kypsää avocadoa

3 limen mehut

1 puntti korianteria, hienonnettuna

puolikas punasipuli, hienonnettuna

1-2 chiliä riippuen tulisuudesta, hienonnettuna

1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna

oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

Halkaise ja kaavi avocadot kuoristaan. Survo haarukalla. Lisää loput ainekset ja survo, sekoita ja maista. Mausta mieleiseksi. Anna tekeytyä jääkaapissa tunnin ajan.

Mangosalsa

1-2 mangoa kuutioituna (n. 3 dl)

1/2 punasipulia, hienonnettuna

1/2 puskaa korianteria, hienonnettuna

2 rkl limettimehua

1/2-1 habanero-chiliä, hienonnettuna

1 tl suolaa

Sekoita ainekset keskenään. Tarjoile viileänä. 

 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.