Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Peuranfileenoisetit ja villiyrttirisotto

Julkaistu 18.02.2013 00:00
  • Ruokavalio: Kananmunaton

Ainekset

  • 1 kg peuranfileetä
  • suolaa
  • pippuria
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 3 rkl voita
  • muutama oksa tuoretta timjamia
  • 6 valkosipulinkynttä paksuina viipaleina

Yrttirisotto

  • 1 l kasvislientä
  • 1 pieni sipuli hakattuna
  • öljyä
  • 240 g risottoriisia (arborio, carnaroli, vialone nano)
  • 2 rkl voita
  • ½ dl valkoviiniä
  • yrttejä tai villiyrttejä oman maun mukaan (suolaheinää, jalominttua, pihasauniota, vuohenputkea jne) parmesaania raastettuna
  • punaviinietikkaa
  • suolaa
  • pippuria

Valmistusohje

Leikkaa fileestä 2 cm:n noisetteja eli pieniä nokareita (2 per ruokailija), mausta suolalla ja pippurilla. Laita lautaselle hieman öljyä, älä suoraan pannulle, jos omistat kunnon pannun!

Paista noisettien pinnat hyvin kuumalla kuivalla pannulla molemmin puolin.

Lisää pannulle voinokare, timjaminoksa ja valkosipulit viipaloituina.

Valele paistinrasvalla ja paista mediumiksi, à point, eli noin 2 minuuttia molemmin puolin. Huom! Pannun tulee olla juuri oikean lämpöinen. Kun laitat pienen nokareen voita pannulle, se alkaa heti kuplia ja ruskistua, mutta ei pala eikä ole musta. Eli ota kunnolla väriä lihan pintaan – siitä se maku syntyy! Jos liha alkaa kiehua omassa nesteessään, voit unohtaa koko rapean kullanruskean fileepinnan ja tulos on sama kuin tekisit lihakeiton.

Villiyrtit, kuten suolaheinä ja pihasaunio, pääsevät käyttöön tässä metsäisessä riistaruoassa. Ruskistuneet peurafileenoisetit tarjoillaan yrttiriisipedillä siirappimaisella kastikkeella silaistuina.

Ota noisetit ritilälle.

Vinkki: Heitä pois peuranpaistorasvat ja tee pikakastike niin, että kuumennat pannun, lisäät pannulle hunajaa ja tilkan valkoviiniä, konjakkia, calvadosta, katajanmarja-aquavitia, Marskin riistaryyppyä tai sampanjaa – siis jotain sopivan aromin tuovaa alkoholia! Haihduta alkoholi, lisää risoton kasvislientä pannulle ja keitä hieman siirappimaiseksi. Mausta mielesi mukaan.

Kiehauta kasvisliemi. Kuullota sipulia öljyssä, lisää riisit ja sekoita niin, että riisi rasvaantuu kauttaaltaan. Lisää nokare voita. Sekoittele. Väriä ei saa tarttua riisiin tai sipuliin. Huom! Riisi on valmista, kun jyvä on puolittain läpinäkyvä tai niin kuuma, ettei sitä voi pitää hyppysissä kahta sekuntia pidempään.

Kaada mukaan valkoviini, anna kiehahtaa ja haihduta alkoholi pois. Kypsyttele lempeällä lämmöllä kiehuvaa kasvislientä lisäillen ja usein voimakkaasti sekoittaen. Noin 16–20 minuutin jälkeen riisin pitäisi olla kypsää. Lisää kypsymisen loppuvaiheessa yrtit. Viimeistele kunnon voinokareella ja lisää parmesaaniraaste.Lisää vielä hieman punaviinietikkaa pehmentämään rasvaisuutta ja tuomaan happoisuutta risottoon. Maista suolalla ja pippurilla.

Sekoita todella kunnolla ja voimakkaasti!

Tarjoiluvinkki:

Tee risotosta peti. Laita peuranoisetit risoton päälle ja kaada pikakastike fileiden päälle.

Lisää aiheesta:

Punaviinissä haudutettu naudankylki - syvän maukkaat ribsitPunaviinissä haudutetut possunposket grand-mèreBorssikeitto hirvenlihalla ja piparjuurikermallaKaritsan fileet ja salsa verde à la Vappu PimiäPitkään haudutettua porsaan kylkeä sekä papucassoulet'aOsso buco vasikasta
RiistaKananmunatonRiistakausiPääruoatLiharuoka

Tuoreimmat aiheesta

Riista
  • 20.10.201707:00
    Huomenta Suomi

    Hirvipaisti, paahdettua juuriselleriä ja suppilovahveroita

  • 18.02.201300:00
    Kananmunaton

    Täytetyt kyyhkyset

  • 18.02.201300:00
    Kananmunaton

    Fasaani bataatin ja banaanin kanssa

  • 18.02.201300:00
    Kastikkeet ja dipit

    Paistettua fasaaninrintaa punakaalin kera

  • 18.02.201300:00
    Kastikkeet ja dipit

    Grillattua fasaaninrintaa aprikoosichutneyn kera