Yli 100 euroa hukkaan vuodessa – sorrutko sinäkin tähän ruokamokaan?

ruoka
Shutterstock

Ruoan heittäminen roskiin tuntuu kuluttajan kukkarossa.

Ruokahävikki puhutti suomalaisia viimeksi syyskuussa, kun Kuluttajaliitto kampanjoi ruoan arvostuksen lisäämiseksi ja hävikin vähentämiseksi valtakunnallisella Hävikkiviikolla.

Ongelmaan onkin syytä kiinnittää huomiota, sillä koko elintarvikeketjussa, kotitaloudet mukaan laskettuna, ruokahävikin määrä on vuosittain noin 400 miljoonaa kiloa. Suurin osa, eli noin 30 prosenttia hävikistä syntyy kotitalouksissa.

Elintarvikeylitarkastaja Minna Huttunen maa- ja metsätalousministeriöstä puhui ruokahävikistä Eskimon ideapäivässä.

– Yksi iso syy ruoan pois heittämiselle on, että ruokaa valmistetaan niin paljon, ettei kaikkea syödä kerralla. Voisi kuvitella, että ylijäänyt ruoka laitetaan jääkaappiin tai pakastimeen, mutta yllättävän moni heittää sen suoraan pois.

Jokainen suomalainen heittää noin 20–30 kiloa ruokaa roskiin vuodessa.

– Rahassa se tekee noin 120 euroa. Ruoan heittäminen roskiin ylläpitää keinotekoisesti myös ruoan korkeaa hintaa, Huttunen muistuttaa.

Vaikka ylijäänyt ruoka on helppo heittää biojätteeseen, kehottaa Huttunen muistamaan, miten paljon tuotantoon on jo ehditty käyttää energiaa ja luonnonvaroja.

– Ruoantuotanto on vienyt maapinta-alaa ja pellot on raivattu, eli luonnon monimuotoisuudesta on tingitty. 

Tuuli Lindgren, tuuli.lindgren@mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.