Yle: Ruokakesko muutti kohupyöryköiden nimeä – lihapitoisuus 0 prosenttia
Ruokakesko markkinoi verkkosivuillaan lihapyöryköitä, jotka eivät tuoteselosteen mukaan sisällä lainkaan sellaista lihaa, jota saisi kutsua lihaksi, kertoo Yle. Pyöryköiden nimestä poistettiin liha-sana tiistaina 10.3.2015.
Lihan määritelmä elintarvikkeiden tuoteselosteissa on tarkka, eikä kaikkia ruhonosia voi kutsua tuoteselosteessa lihaksi. Tästä huolimatta Ruokakesko kutsui nolla prosenttia lihaa sisältäneitä pyöryköitä verkkosivuillaan lihapyöryköiksi.
"Koneellisesti eroteltua lihaa ei saa kutsua lihaksi"
Kohuttujen pyöryköiden raaka-aineena on käytetty porsaanlihaa ja kanaa. Pyöryköiden valmistamiseen käytetyt raaka-aineet eivät kuitenkaan täytä niitä vaatimuksia, jotka liha-sanan käytölle tuoteselosteessa on asetettu.
– Koneellisesti eroteltua lihaa ei saa kutsua lihaksi. Se erotellaan luusta mekaanisesti puristamalla sen jälkeen, kun ruhosta on poistettu veitsellä leikaten ne osat, jotka saa lihaksi määritellä, Ruokakeskon tuotetutkimuspäällikkö Heta Rautpalo kertoo Ylelle.
Rautpalo painottaa, että tuoteselosteella ei ole tarkoitus johtaa kuluttajia harhaan. Hän painottaa sitä, että kaikki ruhonosat on tärkeää hyödyntää niin hyvin kuin mahdollista.
– Pyöryköissä on näitä lihaan verrattavia ainesosia 52 prosenttia. Nykyisen lainsäädännön mukaan niissä ei kuitenkaan ole sellaisia lihan osia, joita saa lihaksi kutsua, hän toteaa.
Lähde: Yle
Makuja.fi – tykkää meistä Facebookissa ja Instagramissa!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan