Mainos

Yle: Ruokakesko muutti kohupyöryköiden nimeä – lihapitoisuus 0 prosenttia

Ruokakesko markkinoi verkkosivuillaan lihapyöryköitä, jotka eivät tuoteselosteen mukaan sisällä lainkaan sellaista lihaa, jota saisi kutsua lihaksi, kertoo Yle. Pyöryköiden nimestä poistettiin liha-sana tiistaina 10.3.2015.

Lihan määritelmä elintarvikkeiden tuoteselosteissa on tarkka, eikä kaikkia ruhonosia voi kutsua tuoteselosteessa lihaksi. Tästä huolimatta Ruokakesko kutsui nolla prosenttia lihaa sisältäneitä pyöryköitä verkkosivuillaan lihapyöryköiksi.

"Koneellisesti eroteltua lihaa ei saa kutsua lihaksi"

Kohuttujen pyöryköiden raaka-aineena on käytetty porsaanlihaa ja kanaa. Pyöryköiden valmistamiseen käytetyt raaka-aineet eivät kuitenkaan täytä niitä vaatimuksia, jotka liha-sanan käytölle tuoteselosteessa on asetettu.

– Koneellisesti eroteltua lihaa ei saa kutsua lihaksi. Se erotellaan luusta mekaanisesti puristamalla sen jälkeen, kun ruhosta on poistettu veitsellä leikaten ne osat, jotka saa lihaksi määritellä, Ruokakeskon tuotetutkimuspäällikkö Heta Rautpalo kertoo Ylelle.

Rautpalo painottaa, että tuoteselosteella ei ole tarkoitus johtaa kuluttajia harhaan. Hän painottaa sitä, että kaikki ruhonosat on tärkeää hyödyntää niin hyvin kuin mahdollista.

– Pyöryköissä on näitä lihaan verrattavia ainesosia 52 prosenttia. Nykyisen lainsäädännön mukaan niissä ei kuitenkaan ole sellaisia lihan osia, joita saa lihaksi kutsua, hän toteaa.

Lähde: Yle

Makuja.fi – tykkää meistä Facebookissa ja Instagramissa!

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja