Yle: Karjalanpiirakan määritelmään kaavaillaan tiukennuksia – vain tällainen olisi aito

Shutterstock

Jos ProAgria Pohjois-Karjalan toive toteutuu, ei karjalanpiirakaksi voi jatkossa kutsua kuin Pohjois- ja Etelä-Karjalassa valmistettuja piirakoita. Asiasta kertoo Yle.

Yle Uutisten mukaan ProAgria Pohjois-Karjala haluaa suojata karjalanpiirakan nimen. Perinneruoalla on tällä hetkellä jo nimisuoja, joka määrittelee sen, miten ja millä aineksilla karjalanpiirakka valmistetaan. Nyt herkulle halutaan kuitenkin myös aluesuoja: jatkossa karjalanpiirakaksi saisi kutsua vaan niitä piirakoita, jotka on leivottu Pohjois- ja Etelä-Karjalassa.

Ylen mukaan päätöksen asiasta tekee EU-komissio arviolta 1-2 vuoden kuluttua. Aloite nimisuojasta on puolestaan tullut Maa- ja metsätalousministeriöltä.

– Ajatus on se, että ainoastaan Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Karjalassa valmistettu karjalanpiirakka on aito perinteinen karjalanpiirakka. Tällä saataisiin enemmän arvostusta tuotteelle, yritysasiantuntija Johanna Rinnekari kommentoi Ylelle.

Karjalanpiirakasta arvokas vientituote?

Rinnekarin mukaan maantieteellinen rajaus mahdollistaisi myös turistien houkuttelun aidon karjalanpiirakan kotiseudulle. Koska nimisuojatuotteella on tietty laatuleima, voitaisiin karjalanpiirakasta tehdä Rinnekarin mielestä myös vientituote. Aitoon tuotteeseen voitaisiin myös lätkäistä korkeampi hintalappu.

Ylen mukaan nimisuojattuja tuotteita on Suomessa verrattain vähän, vain kymmenen. Ulkomailla nimisuojaus on yleisempää.

Karjalanpiirakka on Pohjois-Karjalan merkittävin työllistävä bisnes. Maakunnassa on tällä hetkellä 25 karjalanpiirakoita kaupallisesti valmistavaa yritystä ja pienimmätkin leipomot valmistavat kymmeniä tuhansia piirakoita vuodessa.

Lähde: Yle

Leivo karjalanpiirakoita itse:

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja