Yksi juoma on pääsiäisenä Alkon ehdoton hitti

Sokkomakutestissä pääsiäisen punaviinit – testin hintavin Chianti jakoi raadin kahtia 7:49 Sokkomakutestissä pääsiäisen punaviinit – testin hintavin Chianti jakoi raadin kahtia
KATSO MYÖS VIDEO: Halpa vs. kallis -sarjan makutestissä pääsiäisen punaviinit.

Kysyimme Alkolta, millaiset juomat menevät pääsiäisviikolla erityisen hyvin kaupaksi.

MTV Uutisten Halpa vs. kallis -sarjan tuoreessa jaksossa testattiin pääsiäiseen sopivia punaviinejä, tarkemmin sanottua italialaisia Chianteja. Perehdyimme myös tarkemmin siihen, mitä nämä Toscanasta tulevat punaviinit oikeastaan ovat, ja miksi niistä on tullut suosittuja.

Moni suomalainen hankkiikin pääsiäispöytään nimenomaan punaviiniä. Tämä on nähtävillä Alkon myyntitilastoista.

– Arviomme mukaan punaviinien myynti kasvaa pääsiäisviikolla noin 80 prosenttia. Pääsiäinen on suomalaisille yksi ruokavuoden kohokohdista ja pääsiäispöydän juomiin panostetaan perinteisesti normaalia enemmän, kertoo Alkon tuoteviestintäpäällikkö, Master of Wine Taina Vilkuna.

Klassikkovalintoja suomalaisten pääsiäispöydässä

Vilkunan mukaan pääsiäisateria toistuu monille perinteisesti vuodesta toiseen melko saman kaavan mukaan. Juhlapöydän pääruoaksi tarjotaan esimerkiksi usein lammasta.

– Silloin turvaudutaan myös juomapuolella klassikkovalintoihin eli punaviinit tulevat italian Toscanasta, Espanjan Riojasta tai Ranskan Bordeaux’sta. Uuden maailman pääsiäisklassikot ovat Australian shiraz-viinejä tai Argentiinan malbec-viinejä.

Pääsiäinen näkyy toki Alkossa myös muiden juomien myynnin kasvuna. Vilkuna kertoo, että pääsiäisviikon myyntijakso on perinteisesti yksi Alkon vuoden vilkkaimpia.

Pääsiäisviikon litramyynnin arvioidaan kasvavan noin 50 prosenttia normaaliin viikkomyyntiin verrattuna. Pääsiäismyyntiä on verrattu vuoden 2023 niin sanottuun normaaliin viikkomyyntiin.

Olutta, kuohuvia ja alkoholitottomia vaihtoehtoja

Juomatrendeissä korostuu nyt raikkaus, ja sen myötä pääsiäispöytään napataan Vilkunan mukaan yhä useammin myös kuohuviiniä ja roseeviiniä. 

– Jälkiruokaviineissä löytyy paljon valinnanvaraa pääsiäisen makeille herkuille ja juustoille. Madeiraa, portviiniä sekä liköörejä myydäänkin normaalia enemmän. Myös alkoholittomat tuotteet ovat löytäneet tiensä suomalaisten juhlapöytään.

Vilkuna muistuttaa, että myös olut on erinomainen vaihtoehto pääsiäispöytään. Oluen yhdistäminen ruokaan on trendinä jatkuvassa kasvussa. Pääsiäisoluet olivat aiemmin perinteisesti perusoluita tummempia ja vahvempia, mutta nykyisin pääsiäisoluiden tyylikirjo on kuitenkin laaja. 

– Esimerkiksi tukevan pashan kanssa voi kokeilla aromikasta IPA-olutta, jonka trooppisen hedelmäinen humalointi suorastaan nostaa ja raikastaa pashan maun uusiin ulottuvuuksiin. Pääsiäisen aikaan muun muassa luostari- ja trappistioluet ovat suosittuja.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat