Vitamiiniyliannostus uhkaa – tällä aamiaisherkulla osuutta asiaan

murot
Shutterstock

Vitamiineilla ja kivennäisaineilla höystettyjen murojen syömisessä kannattaa pitää kohtuus. 

Uuden tutkimuksen mukaan lapset saattavat saada liikaa ravintoaineita syömällä runsaasti tuotteita, joihin on lisätty reilusti vitamiineja ja kivennäisaineita. Riski liittyy etenkin sinkin, A-vitamiinin ja niasiinin yliannostukseen.

A-vitamiinin yliannostus voi aiheuttaa maksavaurioita ja hiustenlähtöä, niasiinin taas uneliaisuutta, ihottumaa ja oksentelua. Sinkin yliannostus voi heikentää immuunijärjestelmän toimintaa.

Environmental Working Groupin tutkimuksen mukaan pääsyyllinen yliannostusriskiin on runsaasti lisättyjä ravintoaineita sisältävät murot, joiden suositusannosmäärät on kirjattu paketteihin tarkoittamaan aikuisia. Kuitenkin myös lapset syövät muroja.

Ravitsemustieteilijä Lisa Young muistuttaa, että myös aikuisten olisi hyvä kiinnittää syömiseensä huomiota.

– Jos päivittäisiin tapoihin kuuluu monivitamiinipillerin syöminen, se todella sisältää lisättyjä ravintoaineita koko päivän tarpeen verran. Silloin ei ole mitään tarvetta syödä ruokia, joihin vitamiineja ja ravintoaineita on erikseen runsaasti lisätty.

Young kehottaa välttämättään tuotteita, jotka mainostavat sisältävänsä jopa 100 prosenttia päivän vitamiinitarpeesta.

– Tällaiset tuotteet ovat tarpeettomia, koska myös tavallinen ruoka sisältää ravintoaineita ja vitamiineja.

Jos et syö purkista vitamiinilisiä, ei lisättyjä ravintoaineita sisältävien murojen syömisestä ole haittaa.

– Silloin voi valita tuotteen, joka lupaa täyttää 20–25 prosenttia päivittäisestä tarpeesta. Sen lisäksi on hyvä syödä luonnollista, ravitsevaa ja monipuolista ruokaa.  

Käytännössä aikuisilla vitamiiniyliannostuksen vaara on hyvin pieni, sillä useimpien vitamiinien kohdalla syömisen tulisi olla moninkertaista suosituksiin nähden ennen kun oireita ilmenee.   

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja