Vihaatko vihanneksia? Voit opettaa aivosi himoitsemaan niitä
Makeisiin, rasvaisiin ja suolaisiin herkkuihin jää koukkuun. Uuden tutkimuksen mukaan on kuitenkin mahdollista vierottaa itsensä niistä hyvin, kertoo Shape.com.
Ruokaan liittyviä himoja voi tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan säädellä. Huonoista valinnoista voi oppia jopa kokonaan pois.
Tutkimukseen osallistui kolmetoista ihmistä. Kahdeksan heistä noudatti erilaisia laihdutusohjelmia. Loput viisi söivät normaalien syömistottumustensa mukaan.
Tutkimus kesti puoli vuotta, ja kummallekin ryhmälle tehtiin aivojen magneettikuvaus ennen tutkimusta ja sen jälkeen. Magneettikuvauksen aikana tutkimukseen osallistuneille näytettiin kuvia sekä terveellisistä, että epäterveellisistä ruoista.
Magneettikuvauksessa kävi ilmi, että tiukkaa ruokavaliota noudattavien aivot eivät reagoineet rasvaisiin, suolaisiin ja makeisiin ruokiin samalla tavalla, kuin vertailuryhmän jäsenten.
Itse asiassa terveellistä ruokavaliota noudattavien aivot reagoivat voimakkaasti nimenomaan vähäkalorisiin tai muuten laihduttajalle sopiviin ruokiin. Koehenkilöiden aivoissa aktivoituivat samat alueet, jotka liittyvät oppimiseen ja addiktoitumiseen terveellisiä ruokia katsoessa. Epäterveelliset ruoat eivät saaneet tätä reaktiota aikaan heissä puolen vuoden dieetin jälkeen.
Tutkija kertoo, että uusilla elämäntavoilla on mahdollista muuttaa aivoissa tapahtuvia reaktioita. Kun tottuu himoitsemaan nälissään jotain terveellistä, eivät epäterveelliset välipalat ja ruoat enää houkuttele.
Lähde: Shape
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan