Vihaatko vihanneksia? Voit opettaa aivosi himoitsemaan niitä

Makeisiin, rasvaisiin ja suolaisiin herkkuihin jää koukkuun. Uuden tutkimuksen mukaan on kuitenkin mahdollista vierottaa itsensä niistä hyvin, kertoo Shape.com.

Ruokaan liittyviä himoja voi tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan säädellä. Huonoista valinnoista voi oppia jopa kokonaan pois.

Tutkimukseen osallistui kolmetoista ihmistä. Kahdeksan heistä noudatti erilaisia laihdutusohjelmia. Loput viisi söivät normaalien syömistottumustensa mukaan.

Tutkimus kesti puoli vuotta, ja kummallekin ryhmälle tehtiin aivojen magneettikuvaus ennen tutkimusta ja sen jälkeen. Magneettikuvauksen aikana tutkimukseen osallistuneille näytettiin kuvia sekä terveellisistä, että epäterveellisistä ruoista.

Magneettikuvauksessa kävi ilmi, että tiukkaa ruokavaliota noudattavien aivot eivät reagoineet rasvaisiin, suolaisiin ja makeisiin ruokiin samalla tavalla, kuin vertailuryhmän jäsenten.

Itse asiassa terveellistä ruokavaliota noudattavien aivot reagoivat voimakkaasti nimenomaan vähäkalorisiin tai muuten laihduttajalle sopiviin ruokiin. Koehenkilöiden aivoissa aktivoituivat samat alueet, jotka liittyvät oppimiseen ja addiktoitumiseen terveellisiä ruokia katsoessa. Epäterveelliset ruoat eivät saaneet tätä reaktiota aikaan heissä puolen vuoden dieetin jälkeen.

Tutkija kertoo, että uusilla elämäntavoilla on mahdollista muuttaa aivoissa tapahtuvia reaktioita. Kun tottuu himoitsemaan nälissään jotain terveellistä, eivät epäterveelliset välipalat ja ruoat enää houkuttele.

Lähde: Shape

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja