Varo piilosuolaa – yllättävissä ruoissa piilee riski
Ei tule yllätyksenä, että monenlaiset pikkusuolaiset sipseistä suolapähkinöihin sisältävät paljon suolaa, mutta monessa vähäsuolaiseksikin mielletyssä ruoassa voi yllättäen olla hurjiakin määriä suolaa.
Suomalaiset saavat Sydänliiton mukaan peräti 80 prosenttia päivittäisestä suolastaan elintarvikkeista – piilosuolana. Suolan saanti voi kohottaa verenpainetta ja lisätä riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Runsas suolan käyttö lisää myös kalsiumin eritystä virtsaan ja voi siksi alistaa myös osteoporoosille. Lisäksi liiallinen suolan saanti saattaa lisätä riskiä sairastua mahasyöpään.
Mistä suomalaiset saavat suolaa?
Aikuisella suolan päivittäinen saantisuositus on enintään 5 grammaa. Lapsilla suositus on alle 3 grammaa päivässä. Alle 1-vuotiaiden lasten ruokaan ei suositella lisättävän lainkaan suolaa, eikä pienille lapsille suositella suolapitoisia elintarvikkeita tai mausteita.
Sydänliiton mukaan kaikkein suurimmat suolan lähteet ovat lämpimät ruoat, leipä ja muut viljavalmisteet, lihavalmisteet kuten makkarat ja leikkeleet, juustot, mausteseokset ja runsassuolaiset naposteltavat.
Syötkö tietämättäsi piilosuolaa?
Kasvishampurilaiset voivat sisältää Health.com-sivuston asiantuntija LeeAnn Smith Weintraubin mukaan yllättävän paljon piiloruolaa. Kasvispihvien valmistetaan saatetaan käyttää useita pitkälle prosessoituja raaka-aineita, joiden suolapitoisuus voi olla hyvinkin korkea.
Keitot kuulostavat usein erityisen terveellisiltä vaihtoehdoilta, eikä keittolounaasta tule suinkaan ensimmäisenä mieleen suolapommi. Valmiskeitot voivat kuitenkin sisältää korkeita määriä suolaa. Yksittäisessä pienessä valmiskeitossa voi olla jopa puolet suolan päivittäisestä saantisuosituksesta.
Leivonnaiset mielletään usein makeiksi herkuiksi, mutta useat makeat leivonnaisetkin sisältävät suolaa. Esimerkiksi donitseissa ja bageleissa suolaa voi olla hyvinkin korkeita määriä
Murot voivat kuulostaa terveelliseltä valinnalta aamupalaksi tai välipalaksi, mutta kannattaa tarkistaa, ettei omaan aamiaiskulhoon kulkeudu murojen mukana suuria määriä suolaa. Murot voivat hieman yllättäen paljastua suolapommeiksi.
Kastikkeet eivät ole ensimmäisenä mielessä, kun puhutaan piilosuolasta, mutta moni kruunaa vähäsuolaisen annoksen pahimmillaan todella suolaisella kastikkeella – kuin huomaamatta. Kastikkeiden lisäksi myös marinadeissa voi olla yllättävän paljon piilosuolaa.
Lähteet: Sydänliitto.fi, Health.com
MTV LIFESTYLE
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan