Varo piilosuolaa – yllättävissä ruoissa piilee riski

voileipä,-suola,-turvotus
Shutterstock

Ei tule yllätyksenä, että monenlaiset pikkusuolaiset sipseistä suolapähkinöihin sisältävät paljon suolaa, mutta monessa vähäsuolaiseksikin mielletyssä ruoassa voi yllättäen olla hurjiakin määriä suolaa.

Suomalaiset saavat Sydänliiton mukaan peräti 80 prosenttia päivittäisestä suolastaan elintarvikkeista – piilosuolana. Suolan saanti voi kohottaa verenpainetta ja lisätä riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Runsas suolan käyttö lisää myös kalsiumin eritystä virtsaan ja voi siksi alistaa myös osteoporoosille. Lisäksi liiallinen suolan saanti saattaa lisätä riskiä sairastua mahasyöpään.

Mistä suomalaiset saavat suolaa?

Aikuisella suolan päivittäinen saantisuositus on enintään 5 grammaa. Lapsilla suositus on alle 3 grammaa päivässä. Alle 1-vuotiaiden lasten ruokaan ei suositella lisättävän lainkaan suolaa, eikä pienille lapsille suositella suolapitoisia elintarvikkeita tai mausteita.

Sydänliiton mukaan kaikkein suurimmat suolan lähteet ovat lämpimät ruoat, leipä ja muut viljavalmisteet, lihavalmisteet kuten makkarat ja leikkeleet, juustot, mausteseokset ja runsassuolaiset naposteltavat.

Syötkö tietämättäsi piilosuolaa?

Kasvishampurilaiset voivat sisältää Health.com-sivuston asiantuntija LeeAnn Smith Weintraubin mukaan yllättävän paljon piiloruolaa. Kasvispihvien valmistetaan saatetaan käyttää useita pitkälle prosessoituja raaka-aineita, joiden suolapitoisuus voi olla hyvinkin korkea.

Keitot kuulostavat usein erityisen terveellisiltä vaihtoehdoilta, eikä keittolounaasta tule suinkaan ensimmäisenä mieleen suolapommi. Valmiskeitot voivat kuitenkin sisältää korkeita määriä suolaa. Yksittäisessä pienessä valmiskeitossa voi olla jopa puolet suolan päivittäisestä saantisuosituksesta.

Leivonnaiset mielletään usein makeiksi herkuiksi, mutta useat makeat leivonnaisetkin sisältävät suolaa. Esimerkiksi donitseissa ja bageleissa suolaa voi olla hyvinkin korkeita määriä

Murot voivat kuulostaa terveelliseltä valinnalta aamupalaksi tai välipalaksi, mutta kannattaa tarkistaa, ettei omaan aamiaiskulhoon kulkeudu murojen mukana suuria määriä suolaa. Murot voivat hieman yllättäen paljastua suolapommeiksi.

Kastikkeet eivät ole ensimmäisenä mielessä, kun puhutaan piilosuolasta, mutta moni kruunaa vähäsuolaisen annoksen pahimmillaan todella suolaisella kastikkeella – kuin huomaamatta. Kastikkeiden lisäksi myös marinadeissa voi olla yllättävän paljon piilosuolaa.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja