Vältä klassisia ravintolamokia – näin teet vaikutuksen tarjoilijaan

Ravintola annos ruoka
Shutterstock

Ota selvää, millaisiin pieniin asioihin omassa käytöksessä kannattaa kiinnittää huomiota, jos haluaa asiakkaana tehdä vaikutuksen tarjoilijaan!

Tarjoilijat tekevät työtään jatkuvasti paineen alla – ja vaikka joku esimerkiksi keittiön puolella mokaisi, tarjoilijat kantavat usein vastuun ja joutuvat selittelemään tilannetta asiakkaille. Poimi vinkit siihen, kuinka voit osoittaa ymmärtäväisyytesi tarjoilijoille!

Kuuntele

Etenkin hienommissa ravintoloissa tarjoilijoilla on usein tärkeää kerrottavaa illan kulusta – ja silloin kannattaa kuunnella. Illallisella ollaan helposti niin tohkeissaan, ettei keskitytä kuuntelemaan tarjoilijan ohjeita illan kulusta ja tällöin tarjoilija joutuu usein ikäväkseen toistelemaan samoja asioita ruokalistoista ja illan kulusta useaan otteeseen.

Kunnioita

Jatkuvan paineen alla työskentelevät tarjoilijat palvelevat usein kerralla useampaa pöytää ja pyrkivät huomioimaan lukuisten ihmisten tarpeet yhtä aikaa. Vaikka tarjoilijaa ei tavoittaisi heti kun lasi tyhjenee tai dippikastike loppuu, on kohteliasta puhutella tarjoilijaa ystävällisesti – etenkin jos toivoo antavansa tarjoilijalle itsestään hyvän kuvan.

Päätä

Jos tarjoilija tulee kyselemään tilaustasi, etkä ole vielä päättänyt, mitä syöt, pyydä hetki lisäaikaa miettiä valintaasi. On huomaavaista ottaa huomioon se, ettei tarjoilija joudu odottamaan asiakkaiden arpomista lehtiö kädessä – etenkään, jos talo on täynnä asiakkaita.

Tee tilaa

Kun ruoat tuodaan keittiöstä, ottaa huomaavainen asiakas huomioon sen, että lautaset tarjoavat tilaa. Kohtelias asiakas ei nojaa pöydässä kyynärpäihinsä pöydälle levitelty käsilaukku edessään, vaan tekee tilaa ruoille, jotta tarjoilija saa laskea ne käsistään mahdollisimman nopeasti.

Ole kärsivällinen

Asiakas on aina asiakas, mutta ravintolassa on hyvä muistaa se, että tavallisesti paikalla on sinun lisäksesi myös muita asiakkaita. Jos tarkoitus on tehdä tarjoilijaan vaikutus, on henkilökunnalle syytä antaa aikaa palvella myös muita pöytiä.

Anna tippiä

Ulkomailla tarjoilijan koko palkka saattaa koostua tipeistä – ja kohtelias asiakas ottaa tämän huomioon. Kun matkustaa ulkomaille, on syytä ottaa jo etukäteen selvää paikallisesta tippikulttuurista, jotta oman laskunsa saa hoidettua asianmukaisella tavalla. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä myös se, ettei Suomessakaan ole suinkaan kiellettyä tipata. Jos ruoka maistuu ja palvelu miellyttää, ottavat tarjoilijat avosylin vastaan tippiä.

LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja