Valmislihapullissa enemmän lihaa kuin itsetehdyissä? Ravitsemusasiantuntija murtaa myytin kotiruoasta

shutterstock_94453222
Shutterstock

Ravitsemusasiantuntija huomauttaa, että itsetehdyissä lihapullissakin lihapitoisuus jää usein alle 60 prosenttiin, kun jopa enemmän lihaa sisältäviä lihapullia myydään valmisruokien joukossa.

Valmislihapullien lihapitoisuus nousee usein esille, ja suomalaiset ihmettelevät aika ajoin, kuinka valmiiden lihapullien lihapitoisuus ei lähentelekään sataa prosenttia. HKScanin ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen huomauttaa, että vaikka lihapullat tekisi kotona, ei lihapitoisuus ole välttämättä korkeampi kuin valmiissa lihapullissa.

Itsetehdyissä lihapullissa vain 56 prosenttia lihaa?

Käkönen laski netistä löytämällään suositulla reseptillä valmistettujen lihapullien lihapitoisuuden. Lopputulos oli se, että valmiiden lihapullien lihapitoisuus ei yltänyt edes 60 prosenttiin.

– Tällä reseptillä tehdyissä lihapullissa on 56 prosenttia lihaa, Käkönen toteaa.

Se, että lihapullataikinan lihapitoisuus ei päätä huimaa, ei tarkoita kuitenkaan sitä, että tässä perinteisessä ruokalajissa olisi jotakin vikaa. Moni lisää lihapullataikinaan muun muassa kermaviiliä ja sipulikeittoa, ja tällöin taikinan lihapitoisuus laskee kuin huomaamatta.

– Lihapullat ovat yksi ruokalaji, ja niihin laitetaan muutakin kuin pelkkää lihaa, jotta niihin saa sitä kuohkeutta ja makua, Käkönen toteaa.

– Mielestäni lihapulla, joka sisältää 50 prosenttia lihaa, on ihan hyvä lihapulla, ja ansaitsee paikkansa lautasella, Käkönen summaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja