Mainos

Vaaleasta leivästä paljastui yllättävä vaikutus

Vaalea venhäleipä ei ehkä olekaan niin epäterveellistä kuin on luultu.

Tuoreet Journal of Agricultural and Food Chemistry -lehdessä julkaistut tutkimustulokset paljastavat mielenkiintoisia seikkoja vaaleasta leivästä. Espanjalaisen Oviedon yliopiston tutkijat selvittivät noin 40 hengen koeryhmän ruokavaliota ja tutkivat samalla testiryhmäläisten suoliston bakteereja.

Tutkimuksissa havaittiin vaalean leivän syöjiltä löytyvän suolistosta enemmän hyödyllisiä laktobasilleja eli maitohappobakteereja. Nämä suoliston hyvät bakteerit ovat tärkeitä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille sekä erityisesti ruoansulatukselle.

Kuitupitoisuus kertoo leivän terveellisyydestä

Espanjalaistutkimus oli kuitenkin mittaluokassaan melko pieni, joten suomalaisten ei vielä kannata ryhtyä ahmimaan kilokaupalla vehnäleipää. Terveellisiä maitohappobakteereja voi nimittäin hankkia muistakin tuotteista, kuten jogurtista. Täysjyväleivällä on sen sijaan todettu useissa tutkimuksissa olevan lukuisia terveyshyötyjä.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan ruokavaliossa kannattaa suosia erityisesti kuitupitoista leipää. Leipätiedotus ry muistuttaa, että leivän väri ei suinkaan määritä sen terveellisyyttä vaan nimenomaan täysjyväpitoisuus. 

Värin sijaan kannattaa katsoa leivän kuitupitoisuus pakkauksesta. Runsaskuituiseksi saa kutsua leipää, jossa on kuitua vähintään 6 grammaa sataa leipägrammaa kohti. Kuidun lähteeksi saa kutsua elintarviketta, jossa on kuitua vähintään 3 grammaa sadassa grammassa elintarviketta.

(MTV LIFESTYLE)

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja