Uskomaton muutos: Kotiruoan ulkonäkö paranee helpolla niksillä
Tavallinen, arkinen kotiruoka ei ole aina ulkonäkönsä puolesta silmänruokaa. Oletko tullut ajatelleeksi, että hyvin yksinkertaisilla vinkeillä värittömänkin annoksen saa stailattua näyttäväksi herkuksi?
Ruokabloggaaja Mari Moilanen muistuttaa, että ruoan ulkonäköön panostaminen ei suinkaan ole vain pinnallista touhua, vaan voi parhaimmillaan parantaa ruokahalua ja ruokailuelämystä. Tästä syystä myös arkena olisi hyvä kiinnittää huomiota ruoka-annosten ulkonäköön.
– Ihminen syö silmillään. Olen sitä mieltä, että jos ruoka lautasella on kasa jotain epämääräistä mössöä, niin kyllä ihmisellä syntyy lähtökohtaisesti tietynlainen epäluuloisuus ruokaa kohtaan, Moilanen toteaa.
Väriä, väriä, väriä!
Parhaimmillaan yksinkertaiset raaka-ainevalinnat voivat parantaa ruokailukokemusta arkena huomattavasti. Moilanen suositteleekin panostamaan niinkin yksinkertaiseen asiaan kuin ruoan värikkyyteen. Esimerkiksi arkinen kanakastike käy ulkonäöllisesti läpi suuren muodonmuutoksen, kun sen joukkoon lisää hieman väriä.
– Kannattaa sekoittaa joukkoon joko vihanneksia tai juureksia – ja nimenomaan kypsennyksen loppuvaiheessa. Silloin ne säilyttävät kirkkaan värinsä, Moilanen vinkkaa.
– Itse pidän todella rehevästä, värejä räiskyvästä ruoasta, joka näyttää niin ihanalta, että haluan käydä sen kimppuun! bloggaaja jatkaa.
Pieni vaiva – suuri vaikutus
Muutamat annoksen kruunuksi ripotellut pähkinät tai yrtit voivat tuoda luonnetta ruoalle, joka on kaukana kauniiden värien leikistä. Moilanen suosittelee myös tuunaamaan rohkeaksi tuttuja lisukkeita.
– Esimerkiksi riisin joukkoon voi sekoittaa vaikkapa mustia papuja tai yrttejä. Kannattaa miettiä nimenomaan sitä kautta, että mikä toisi riisiinkin väriä.
Kaikkien ruokalajien ei kuitenkaan suinkaan tarvitse hehkua värikkäänä. Värittömän pääruoan kruunaava värikäs vihanneslisuke voi tehdä annoskokonaisuudesta upean.
– Jos kastike on ei-niin-hekumallisen värinen, voi sille tehdä lisukkeen, joka hehkuu kastikkeen rinnalla väreissä. Esimerkiksi kanan rintafile ei ole erityisen värikäs, ja siksi sen rinnalle sopii lisuke, jossa on vaikkapa bataattia, maissia ja punasipulia. Lisuke elävöittää annosta ja file näyttää värikkään lisukkeen rinnalla jo aivan erilaiselta, Moilanen kertoo.
Vihannesten täydellinen kypsennysaika
Bloggaaja muistuttaa, että vihannesten ja juuresten kypsennysaikaan on syytä kiinnittää erityishuomiota. Suomalaisilla on usein tapana kypsentää juureksia ja vihanneksia turhan kauan. Tällöin rakenteen lisäksi kärsivät myös raaka-aineiden upeat värit.
– Silloin ne alkavat olemaan jo väriltäänkin rusehtavia ja ikävän lötköjä. Eiväthän ne silloin kovin houkuttelevilta näytä, bloggaaja toteaa.
– Oikeastaan mitään vihanneksia ei ole pakko kypsentää ihan viimeiseen tappiin asti, muusipehmeiksi, Moilanen summaa.
Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan