Unohda pikadieetit! Pelottavia jälkivaikutuksia kuukausienkin jälkeen

Salaatti,-laihdutus
Pidä huoli siitä, että syöt tarpeeksi! Shutterstock

Kesällä ihmiset haikailevat usein pikadieettien perään päästäkseen nopeasti bikinikuntoon. Tuoreen tutkimuksen mukaan äkillinen dieetin muuttaminen ei kuitenkaan ole terveydelle hyväksi.

European Congress on Obesity -tapahtumassa esitelty tutkimus kielii sitä, että hyvin vähäkaloriset dieetit ovat terveydelle äärimmäisen haasteellisia. Tutkimukseen osallistuneista osa söi viisi viikkoa putkeen vain 500 kilokaloria päivässä. Toinen ryhmä taas söi 12 viikkoa putkeen 1 250 kilokaloria päivässä. Molemmat menettivät yhtä paljon kiloja, mutta erityisesti hyvin vähän kilokaloreita syöneet henkilöt kärsivät terveysongelmista vielä kuurin jälkeen. He nimittäin menettivät paljon lihaksia ja vielä muutaman kuukauden jälkeenkin heillä oli hankaluuksia muodostaa enemmän lihasmassaa.

Molemmissa dieeteissä noudatettiin hyvin alhaista kalorimäärää. Aina dieettiä suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon nykyinen paino ja se, että saa tarpeeksi kaikkia tärkeitä ravintoaineita.

Pikadieettien aikana syödään yleensä hyvin vähän ja yleensä kaikki rasva jätetään ruokavaliosta pois. Tällöin keho joutuukin pilkkomaan lihaksista energiaa rasvavarastojen sijaan. Aineenvaihdunta hidastuu, jos kehossa on liian vähän lihaksia. Lue myös muut syyt, miksi pikadieettejä kannattaa välttää.

Ei tee hyvää keholle

Terveydelle on tärkeää, että hyvien ruokatottumusten tai urheilutottumusten lisääminen elämään ei ole vain hetkittäistä. Pikainen painonpudotus ja sen takaisin nappaaminen ovat haitallisia sydämelle ja verisuonille. Jojo-laihduttaminen lisää myös riskiä sairastua diabetekseen.

Vaikutus ei ole pitkäkestoinen

Äkillinen dieetin muuttaminen ja erityisesti liian vähäinen kilokalorien kulutus on hyvin haitallista keholle. New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vähäkalorista dieettiä noudattaneet henkilöt tunsivat olonsa jatkuvasti nälkäisiksi. Tutkimuskohteiden ruokahalu oli normaalia korkeampi jopa vuosi dieetin jälkeen.

Mieliala heittelee

Jokainen on varmasti huomannut, että on nälkäisenä normaalia äkäisempi. Ei siis ihme, jos näin käy myös pikadieetin aikana.

Lähde: Men's Health

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja