Tutkimus tyrmää trendidieetin: "Täyttä puppua!"

shutterstock_221204686
Kivikautisen ihmisen ruokavalio ei suinkaan ole näyttänyt tältä, vaan alueelliset erot ovat olleet todella suuret. SHUTTERSTOCK

Uusia dieettivillityksiä syntyy useita vuodessa ja lähes kaikille löytyy kannattajansa. Mitä jos osa näistä dieeteistä onkin täyttä huuhaata?

Paleo-dieetti perustuu uskomukseen, jonka mukaan metsästäjä-keräilijäkulttuurin aikainen ruokavalio olisi ihmiselle paras mahdollinen vaihtoehto. Se on pitänyt pintansa jo melko pitkään trendidieettien kilpailussa.

Ruokavalio perustuu siihen, että syödään vain sellaista ruokaa, mitä ennen teollisuuden kehittymistä syötiin. Käytännössä paleo-ruoka onkin hyvin liha- ja vihannespainotteinen.

Tutkimus tyrmää esi-isien ruokavalion

Georgia State Universityn tekemän tutkimuksen mukaan esi-isämme olivat kuitenkin huomattavasti kaikkiruokaisempia kuin mitä tämä ihmedieetti antaa ymmärtää.

– Vuosikymmenien ajan kerätyn tiedon perusteella on löytynyt minimaalisesti todisteita siitä, että esi-isämme olisivat noudattaneet minkäänlaista ruokavaliota tai että heidän ruokailutottumuksissaan tietyt ruoka-aineet olisivat olleet erityisen tärkeitä. Itseasiassa on käynyt ilmi, että esi-isiemme ruokailutottumukset muistuttivat hyvin paljon esimerkiksi sikojen tai karhujen ruokailua – he söivät, mitä vastaan sattui tulemaan, kertoo tutkimuksen johtaja Ken Sayers.

Kivikaudella syötiin sitä, mitä tarjolla oli

Sen lisäksi, että oikeaan kivikautiseen ruokavalioon kuului paljon muutakin kuin mitä paleo-dieetti sallii, tutkijat huomasivat myös, että kivikautinen ruokavalio oli hyvin erilainen alueesta riippuen. Pohjoisilla alueilla metsästäjä-keräilijäkulttuurin aikaan ruoka oli lähes pelkästään lihaa, kun taas lämpöisemmillä seuduilla syötiin huomattavasti kasvispainotteisemmin.

Sayers muistuttaa myös, että kivikautisen ruokavalion pitäminen terveellisenä on kyseenalaista jo senkin vuoksi, että tuolloin ihmiset elivät vuosikymmeniä vähemmän aikaa kuin nykyään. Lisäksi hän heittää ilmoille ajatuksen, että moderniin ruokavalioon liittyvät terveysongelmat tulevatkin esiin itseasiassa juuri pidemmän eliniän myötä.

– Kivikaudella ruokaan suhtauduttiin pelkkänä polttoaineena: Sitä piti saada tarpeeksi, jotta säilyy hengissä. On totta, että kivikaudella ei ahmittu karkkia, mutta olen varma, että asia olisi toisin, jos nallekarkit kasvaisivat puussa, Sayers sanoo.

LUE MYÖS:

Lähde: Foodbeast

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja