Tutkimus: Runsasrasvainen ruokavalio uhka mielenterveydelle?

hampurilaiset
Shutterstock

Rasvaisen ruoan syömisestä on paljastunut uusi haittapuoli.

On melko yleistä tietoa, että runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio johtaa herkästi ylipainoon, sydänongelmiin, diabetekseen ja muihin terveysvaikeuksiin. Uuden tutkimuksen mukaan rasvaisen ruoan syönnin voi yhdistää kuitenkin myös mielenterveyteen. 

Biological Psychiatry -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan mitä enemmän rasvaista ruokaa syömme, sitä todennäköisempää on, että suoliston bakteerien koostumus muuttuu. Lopulta muutokset lisäävät masennuksen, ahdistuksen ja muiden psykologisten ongelmien riskiä.

–Tämän tutkimuksen mukaan runsasrasvainen ruokavalio vahingoittaa aivojen terveyttä, osittain häiritsemällä ihmisten ja suoliston mikro-organismien symbioottista suhdetta, tutkimusta johtanut John Krystal Yalen yliopistosta sanoo.

Tutkijat huomasivat, että runsasrasvaista ruokaa syöneillä hiirillä ilmeni muistivaikeuksia, häiriöitä normaalissa käytöksessä ja toistuvia liikkeitä.

Tutkimustulosten seurauksena voi käydä niin, että psykologit alkavat analysoimaan neurologisista vaikeuksista kärsivän syömistottumuksia sekä suolistobakteereja. Lisätutkimukset ovat kuitenkin vielä tarpeen.

Makuja.fi – tykkää meistä Facebookissa ja Instagramissa!

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja