Tutkimus paljastaa: Lapsen nirsoiluun löytyy yllättävä apu

lapsi-laittaa-ruokaa
Lapsen on hyvä osallistua ruoanlaittoon, mutta paikalla tulee aina olla aikuinen, joka valvoo tilannetta. SHUTTERSTOCK

Ovatko hedelmien ja vihannesten suhteen nirsot lapset ongelma teidänkin perheessä? Ongelmasta voi päästä eroon yllättävän helposti.

Albertan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kotona ruoanlaittoon osallistuvat lapset syövät terveellisemmin kuin ne, jotka eivät osallistu kokkaamiseen. Tutkimus toteutettiin viidesluokkalaisten keskuudessa 151 koulussa Yhdysvalloissa. Tutkimuksessa kävi ilmi, että ruoanlaittoon osallistuvat lapset valitsivat lautaselleen enemmän hedelmiä ja vihanneksia.

Hyvien valintojen tekeminen näkyi heidän keskuudessa niin kotona kuin koulussakin. Tutkimuksen loppupäätelmässä sanotaankin, että ruoan valmistukseen osallistuminen vaikuttaa lasten terveellisiin elämäntapoihin.

Kokeile näitä vinkkejä nirsoileviin lapsiin

Anna lapsesi tutkia hedelmiä ja vihanneksia ja kysellä kysymyksiä niistä. Vaikka hän ei olisi vielä valmis maistamaan sitä, tutkiminen tekee uudesta ruoka-aineesta hänelle tutumman ja ajan kanssa lapsi saattaa rohkaistua maistamaan sitä.

Opeta lapsesi tekemään keittiössä yksinkertaisia asioita, jotka eivät vaadi kypsentämistä tai veisten käsittelyä. Lapsi voi valvovan silmän alla esimerkiksi kuoria perunoita tai tomaatteja, kuoria mandariineja tai nyppiä siemeniä pois valmiiksi leikatuista vesimelonin paloista.

Kun lapsi on sen ikäinen, että hän osaa jo noudattaa annettuja ohjeita, anna hänen auttaa ruoanlaitossa esimerkiksi leikkaamalla vihanneksia ja hedelmiä ateriaa varten. Muista painottaa lapselle veitsen turvallista käsittelyä, äläkä jätä lapsia valvomatta.

LUE MYÖS:

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja