Tutkimus: Omena päivässä onkin huono idea?

omena
Shutterstock

Tuoreen tutkimuksen mukaan hedelmien sisältämät sokerit saattavat tehdä temppuja aivoille ja ruokahalulle.

Hedelmä on välipala, jota usein suositellaan. Uusi tutkimus väittää kuitenkin, että aivoille käy hassusti nautittuasi fruktoosia eli hedelmistä löytyvää sokeria – haluatkin yhtäkkiä syödä jopa enemmän!

Etelä-Kalifornian yliopiston lääketieteellisen puolen tutkijat antoivat 24 aikuiselle fruktoosilla tai glukoosilla – jota löytyy esimerkiksi täysjyvästä ja vihanneksista – makeutetun juoman. Jälkeenpäin osallistujille näytettiin kuvia runsaskalorisista ruoista, kuten suklaakakusta. Erityistä teknologiaa käyttämällä tutkijat pystyivät tarkkailemaan aivojen ruokahaluun vaikuttavia osia. Lisäksi osallistujilta otettiin verinäytteet ja heitä pyydettiin arvioimaan nälkätilaansa.

Tutkimustulokset yllättivät

Vaikka kummatkin juomat sisälsivät saman määrän kilokaloreita ja suunnilleen saman verran sokeria kuin tusina appelsiineja, glukoosijuomaa nauttineilla oli fruktoosijuomaa nauttineita korkeammat verensokeri- ja insuliinitasot, jotka on yhdistetty kylläisyyteen. Fruktoosijuomaa nauttineiden aivot olivat vastaanottavaisempia ruokakuville kuin glukoosijuomaa nauttineiden aivot. Tämä viittaa siihen, että fruktoosi lisää ihmisten halua syödä enemmän kuin glukoosi.

Aiemmin on jo kehotettu välttelemään hedelmämehuja ja limuja, jotka on makeutettu runsasfruktoosisella maissisiirapilla, mutta tuoreet tulokset osoittavat, että myös luonnollisesti esiintyvä fruktoosi voisi ainakin teoriassa sekoittaa ruokahalun ja, että hedelmien syöminen saattaisi saada syömään enemmän. Tämä puolestaan johtaisi painonnousuun. Tutkimustulokset saattaisivatkin viitata siihen, ettei vanha sanonta "Omena päivässä pitää lääkärin loitolla" pitäisikään paikkaansa.

Tutkimusta johtanut Kathleen Page muistuttaa kuitenkin, että lisätutkimukset ovat paikallaan, jotta selvitettäisiin, onko kiinteällä fruktoosilla nestemäistä fruktoosia vastaavat vaikutukset. Kannattaa nimittäin muistaa, että hedelmät sisältävät täyttävää kuitua, joka hidastaa fruktoosin imeytymistä. Jos olet huolissasi, niin nauti hedelmä jonkin proteiininlähteen kera – vaikkapa maapähkinävoin! –, jotta olosi on taatusti kylläinen etkä himoitse herkkuja.

LUE MYÖS:

Lähde: Cosmopolitan

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja