Tutkimus: Arkinen välipala saattaa pienentää diabetesriskiä

Jogurtti on terveellisintä maustamattomana. Shutterstock

Suositulla välipalalla on tutkimuksen mukaan uskomattomia terveysvaikutuksia.

Harvardin yliopistossa tehty tutkimus osoitti, että säännöllisesti jogurttia syövillä on 18 prosenttia pienempi todennäköisyys sairastua kakkostyypin diabetekseen. Jo 28 grammaa jogurttia päivässä oli riittävä määrä.

Tutkimusta tehtiin lähes 30 vuotta

Jogurtin ja kakkostyypin diabeteksen välinen yhteys saatiin selville, kun tutkijat yhdistivät kolme pitkäaikaisen ruokailutottumuksia ja terveyttä kartoittaneen tutkimuksen tulokset. Siihen osallistui lähes 200 000 ihmistä, joita tutkittiin pisimmillään 30 vuoden ajan. Kellään ei tutkimuksen alussa ollut diabetesta, mutta sen päättyessä yli 15 000 ihmistä oli sairastunut siihen.

Tutkimukseen osallistuneiden ruokailutottumuksia tarkkailtiin. Maitotuotteiden kokonaiskulutuksella ei huomattu olevan vaikutusta diabeteksen puhkeamisessa, eikä pelkästään juuston tai maidon huomattu vaikuttavan samalla tavalla.

Terveysvaikutuksen syystä ei ole varmuutta

Tutkijat eivät ole varmoja, miksi jogurtti ehkäisee kakkostyypin diabetesta. Jogurtin sisältämät bakteerit ovat terveydelle edullisia muutenkin. Toisaalta tutkijat pohtivat, että jotkut korvaavat jälkiruoan säännöllisesti jogurtilla, jolloin he syövät vähemmän epäterveellisempiä vaihtoehtoja.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että tutkimuksessa kävi ilmi vain se, että jogurttia syövillä on pienempi todennäköisyys sairastua, mutta siitä ei ole tieteellistä näyttöä, että jogurtti suoraan ehkäisisi kakkostyypin diabetesta.

LUE MYÖS:

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja