TOP 5: Kokin vinkit täydelliseen sushiin – älä syö soijaa sellaisenaan!

Käytä riisikeitintä, älä käytä valmista soijakastiketta, kastele kätesi – tiesitkö, mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon, kun sushia valmistaa kotona?

Japanilaisesta keittiöstä tuttu sushi on monen suomalaisen herkkua, jota voi valmistaa myös kotikeittiössä. Aasialaiselle keittiölle omistautunut ravintoloitsija ja kokki Kimmo Jylhä kertoi omat vinkkinsä siihen, kuinka sushin valmistamisessa onnistuu kotioloissakin.

1. Satsaa riisikeittimeen

Riisin onnistuminen on äärimmäisen tärkeää, kun tarkoitus on loihtia herkullisia sushipaloja. Riisin keittäminen voi kuitenkin osoittautua yllättävän haastavaksi. Ammattilainen suosittelee unohtamaan tavallisen kattilan ja satsaamaan aivan tavalliseen riisikeittimeen. Nimenomaan riisin keittämiseen tarkoitettuja keittimiä voi ostaa uutena halvimmillaan alle parilla kympillä.

– Sillä riisi onnistuu melko varmasti ihan nappiin, Jylhä suosittelee.

Myös valmiin riisin käsittelyyn on omat kikkansa, jotka helpottavat työskentelyä tahmaisen raaka-aineen kanssa.

– Märät kädet! Muistakaa se, ettei se riisi tartu käsiin. Muuten menee hermot, Jylhä hymyilee.

2. Älä tingi kalan tuoreudesta

Sushiin käytetään usein raakaa kalaa. Kun raaka-aine tarjoillaan raakana, on ensisijaisen tärkeää olla tarkkana siinä, että tuote on varmasti tuore. Huippukokki suositteleekin kertomaan rohkeasti kalatiskillä, että tarkoitus on valmistaa sushia. Jylhä painottaa, että kalojen tuoreudesta ei saisi missään olosuhteissa tinkiä – oli sitten kyseessä kotikeittiö tai ravintolan keittiö.

– Kun kala tulee sisään, niin katsotaan, että kala on sellaista kuin sen pitää olla. Jos niin ei ole, niin se palautetaan. Ei tehdä mitään kompromisseja sen suhteen! Jylhä toteaa.

3. Huomioi makujen harmonia

Sushivillityksen myötä Suomessa on kiitettävästi tarjolla valmistuotteita sushin maustamista varten. Jylhä huomauttaa, että kaupoissa myytäviä, valmiita soijakastikkeita ei kannata epäilyksettä kelpuuttaa osaksi sushipaloja. Jylhän ravintoloissa tavallista soijakastiketta on laimennettu rohkeasti turhan vahvan maun vuoksi.

– Se on mielestäni sellaisenaan liian vahvaa: kielestä tulee turta, eikä sen jälkeen maista enää mitään, Jylhä toteaa.

4. Käytä raaka-aineita oikeassa suhteessa

Sushipalojen kokoamisessa on tärkeää ottaa huomioon se, ettei esimerkiksi kalaa ole yksittäisessä palassa liian vähän suhteessa muihin raaka-aineisiin. Jylhä kehottaa pitämään kokonaisuuden koko ajan mielessä sushin tekemisessä.

– Monesti näkee sellaista, että laitetaan ihan sellaista paperinohutta kalaa sushiin. Silloin syödään periaatteessa pelkkää riisiä, hän huokaa.

– Kyllä sen pitää olla niin, että siinä on sitä kalaakin siten, että tuntuu siltä, että syödään todella tuoretta kalaa, Jylhä jatkaa.

5. Kiinnitä huomiota palojen kokoon

Makirullaa pyörittäessä lopullisen sushipalan koko saattaa yllättää etenkin ensikertalaisen. Huippukokki muistuttaa, että sushipala on tarkoitus syönä yhtenä suupalana – ja tämä kannattaa ottaa huomioon sushipalojen koossa.

– Olen sitä mieltä, että kannattaa mieluummin tehdä ehkä vähän pienempiä palleroita kuin liian isoja, hän toteaa.

– Japanissa he tekevät aika isoja paloja, mutta kun tarkoitus on kuitenkin se, että se syödään yhdellä haukkauksella, niin se ei ole kivannäköistä että suu on täynnä tavaraa ja posket pullollaan, Jylhä hymyilee.

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!