TOP 5: Asiat, jotka jokaisen tulisi oppia ravintolan keittiöstä

Kokki
Shutterstock

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, millaisia asioita ammattilaiskokeilla olisi opettaa aivan tavallisille kotikokeille keittiörutiineistaan?

Food52.com-sivuston community manager Catherine Lamb on työskennellyt viimeiset puoli vuotta osa-aikaisena työntekijänä ravintolan keittiössä. Kokemus on opettanut Lambille paljon, mutta viisi asiaa on yli muiden. Lamb toivoo, että jokainen kotikokki omaksuisi viisi ammattilaisten vinkkiä osaksi ruoanlaittoaan.

1. Pidä keittiö siistinä

Ensimmäisenä virallisena työpäivänään ravintolan keittiössä Lamb joutui keskellä katastrofia, kun aamiainen ei ollut valmistua ajallaan. Kun ravintolan kokit saapuivat auttamaan aloittelijaa, ryhtyivät he kiireestä ja puolivalmiista ruoista piittaamatta heti ensimmäiseksi siivoamaan keittiötä.

– On tärkeää pitää työpiste siistinä, sillä se auttaa organisoimaan asioita, kokki neuvoi Lambia.

Ravintolan keittiössä valmistuu usein yhtä aikaa monia eri ruokia, joista valtaosa on kuumia. Keittiössä on myös paljon teräviä apuvälineitä, joten siisti keittiö on myös yksi tärkeä tae turvallisuudelle. Lamb suosittelee myös kotikokkeja pitämään turvallisuussyistä ja kokkaamisen nopeuttamiseksi huolen siitä, että keittiö on koko ajan siistissä kunnossa.

2. Kirjoita oppimasi ylös

Ammattilaiskeittiössä monella kokilla on matkassaan pieni vihko, johon he kirjoittelevat tärkeitä huomioita työpäivän aikana. Koska virheitä saa tehdä, mutta niistä tulee ottaa oppia, voi olla hyväksi kirjoittaa ylös asioita, joiden muistamisesta voi jatkossakin olla hyötyä. Lamb itse oppi keittiössä muun muassa sen, että mandoliinia käytettäessä kannattaa kädessä olla kahdet hanskat päällekkäin, jotta säästyy haavoilta.

Lamb kannustaa kokemuksensa jälkeen myös avoimuuteen ruoanlaiton suhteen: jos on jotain kysyttävää, ei kannata arkailla kysymysten esittämisen kanssa.

3. Varjele veitsiäsi

Kokkien kenties tärkeimpiä työvälineitä ovat veitset. Lamb oppi ravintolan keittiössä sen, että keittiövälineitä on äärimmäisen tärkeää huoltaa hyvin, sillä sitä paremmin ne palvelevat käytössä. Myös veitsien säilytys on kokeille sydämen asia. Lambille tuli yllätyksenä, kuinka vaikeaa veitsien oikeaoppinen teroittaminen on.

4. Keittiössä ei ole hiljaista hetkeä

Kun ravintolassa valmistetaan asiakkaille annoksia, on koko ajan päällä kova kuhina. Jos on hiljainen hetki, aletaan ammattilaiskeittiössä valmistelemaan jo seuraavaa päivää. Kotikeittiöön ravintolahenkilökunnan tehokkuudesta voi omaksua sen ajatuksen, että kun keittiössä häärätään, kannattaa asiat hoitaa kerralla tehokkaasti loppuun. Jos odottelee vaikkapa pastan kiehumista, voi tarmokkaasti aloittaa jo keittiön siivoamisen ja nopeuttaa siten prosessia.

5. Unohda tekosyyt

Rapatessa roiskuu ja keittiössä usein sitäkin enemmän. Lamb joutui ravintolan keittiössä kiusalliseen tilanteeseen, kun erittäin haasteellisen kastikkeen valmistaminen venyi ja venyi. Pääkokki saapui paikalle ja moitti Lambia tämän hitaudesta. Pääkokki opetti Lambille sen, että aina keittiössä kaikki ei mene suunnitelmien mukaan, mutta silloin on tärkeää vain myöntää, mikä tilanne on ja jatkaa yrittämistä leuka pystyssä.

Osittainen lähde: Food52

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja