Hyödynnä havunneulasia ruoanlaitossa: "Todella hyvä metsän maku"

Kuusi
Havunneulasia voi käyttää ruoanlaitossa monipuolisesti. Lehtikuva

Itsepoimittujen sienten, marjojen ja hedelmien käyttö ruoanlaitossa on monelle suomalaiselle syksyisin tuttu rutiini. Luonnosta voi kuitenkin hyödyntää ruoanlaittoon paljon muutakin.

Havupuut ovat suomalaisille harvinaisen tuttuja. Monelle tulee kuitenkin yllätyksenä, että sekä männyn- että kuusenhavuja voi hyödyntää myös keittiössä.

Neulasia keräämään!

Villiyrttispesialisti ja keittiömestari Sami Tallberg kannustaa suuntaamaan lähimetsään etsimään luonnosta mausteita ruokiin. Esimerkiksi havunneulasia voi käyttää rohkeasti keittiössä. Erityisesti sieniruokiin neulaset sopivat metsäisen makunsa vuoksi hyvin.

– Niitä kannattaa käyttää rosmariinin tapaan, eli maku uutetaan liemeen. Liemenä kannattaa käyttää etikkaa, voita, öljyä tai liha-, kala- tai kasvislientä. Liemi ja neulaset laitetaan tehosekoittimeen hetkeksi. Tämän jälkeen havut siivilöidään pois, Tallberg vinkkaa.

Havunneulasista jää ruokiin omintakeinen ja vahva maku.

– Neulasista jää liemeen todella hyvä metsän maku, Tallberg toteaa.

Tallbergin kirjoittamassa Villiyrtti-keittokirjassa havunneulasia hyödynnetään hyvin monipuolisesti. Poimi resepti!

Douglaskuusen kanssa paahdettua kanaa ja palsternakkaa

"Reseptiin voi käyttää broileriakin, mutta maalaiskana tai maissikana ovat omaa luokkaansa. Niitä saa ainakin Reinin lihan myymälästä, Hakaniemen hallista, ja myös lasipalatsin Maatilatori-myymälässä on suomalaista kukonpoikaa, joka sopii tähän hyvin."

n. 1,2 kilon kokoinen kana
2 kourallista douglaskuusen havuja
4 rkl öljyä
6 palsternakkaa
0,5 nippua hienonnettua persiljaa
2 sitruunan mehu puristettuna
4 rkl hunajaa
150 g voita
Merisuolaa ja pippuria myllystä

Mausta kana merisuolalla ja pippurilla ja sivele öljyllä. Täytä se douglaskuusen havuilla.

Kuori palsternakat ja leikkaa neljään osaan, pituussuuntaan. Poista niiden puiseva sisus veitsellä leikaten. Mausta ne merisuolalla ja pippurilla, pyöräytä myös palsternakat öljyssä.

Laita palsternakat uunivuoan (tai ison paistinpannun) pohjalle. Nosta kana päälle ja paahda 250-asteisessa uunissa 25 minuuttia, pudota lämpötila 180 asteeseen ja paista vielä 25 minuuttia.

Ota pois uunista ja käännä kana ylösalaisin niin, että reisistä valuu rasvaa rintapalaosiin. Ota kana pois ja lisää vuokaan (tai pannuun) hunaja, sitruunamehu, voi ja hienonnettu persilja, kiehauta ne liedellä ja sekoita hyvin. Tarjoile välittömästi ja nauti hartaasti.

Resepti: Villiyrtti-keittokirja, Sami Tallberg

LUE MYÖS:

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.