Tiesitkö? Nämä yllättävät ruoat pilaavat hymysi

sitrus
Shutterstock

Terveellisetkin ruoat voivat yllättäen vaarantaa suun terveyden.

Limut, karkit ja energiajuomat ovat selkeitä kiusankappaleita hampaille. Sisältäväthän ne runsaasti sokeria, joka on yksi suurimmista reikien aiheuttajista. Mutta sokeristen ruokien ja juomien välttely ei takaa sitä, että hampaasi olivat turvassa.

Jotkin terveelliset ruoat voivat nimittäin myös olla yhtä haitallisia hymyllesi kuin roskaruoka, jota välttelet.

Sitrushedelmät

Appelsiinien C-vitamiini on tärkeä suusi terveydelle, sillä sen puute voi rikkoa ienten kollageenia. Liiallinen sitrushedelmien napostelu voi kuitenkin tehdä hymylle hallaa.

– Jos sitrushedelmä on jatkuvassa kosketuksessa hampaisiin – syöt esimerkiksi useita appelsiineja päivässä tai juot paljon sitruunavettä –, se voi pehmentää ja kuluttaa hammaskiillettä. Ja kiille ei kasva takaisin, muistuttaa Women's Health -sivuston haastattelema hammaslääkäri Jennifer Jablow.

Sitruunat, limetit ja sitrusmehut ovat erityisen raskaita hampaille. British Journal of Nutrition -lehdessä vuonna 2011 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että greippimehu on liki yhtä tuhoisaa kiilteelle kuin kolajuoma.

Jablow muistuttaa, ettei hampaita kannata harjata kovaa välittömästi sitrushedelmien syömisen jälkeen, sillä silloin kiille on pehmentynyt ja saattaa harjatessa vahingoittua.

Mantelit

Pähkinät ovat monin tavoin terveellisiä. Manteleissa esimerkiksi on paljon E-vitamiinia ja runsaasti terveellisiä rasvoja. Mutta hampaita ajatellen mantelit eivät ole paras vaihtoehto. Koska ne ovat niin kovia, hampaat voivat vaurioitua pureskellessa. Kannattaakin unohtaa ainakin kokonaiset mantelit.

Kuivatut hedelmät

Kuivatut hedelmät ovat monien terveellistä ruokavaliota noudattavien lempivälipala, mutta kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan esimerkiksi rusinoiden napostelua. Koska hedelmistä on kaikki vesi kuivattu pois, niissä on jäljellä vain runsaasti sokeria. Lisäksi kuivatut hedelmät tarttuvat herkästi hampaisiin, jolloin bakteeritkin pääsevät kerääntymään niihin.

Kahvi

Aamusumpissasi on paljon antioksidantteja, mutta kahvi saattaa tahria hymysi. Jablow'n mukaan hampaiden kahvitahrat houkuttelevat myös plakkia puoleensa. Jo kaksi tai kolme kupillista päivässä voi aiheuttaa hampaiden kellastumista.

LUE MYÖS:

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja