Tiesitkö? Juuston ikä vaikuttaa käyttöön

Parmesaani

Käytätkö samaa parmesaania niin ruoanlaitossa kuin juustotarjottimellakin? Parmesaanin käytössä kannattaa huomioda juuston kypsytysaika. Tutustu eri ikäisten juustojen ominaisuuksiin ja nauti enemmän! 

Juuston ikä vaikuttaa siihen, mihin käyttöön se parhaiten soveltuu. Lehmänmaidosta valmistettavaa parmesaania kypsytetään tavallisesti yhdestä kolmeen vuoteen. Kypsyessään juuston maku tiivistyy ja rakenne muuttuu kuivemmaksi. 

Nuori yleisjuusto

Nuori, 12–18 kuukautta kypsytetty parmesaani on maitoista ja rakenteeltaan pehmeää. Se sopii hyvin jokapäiväiseen ruoanlaittoon antamaan makua esimerkiksi pastoille, risotoille ja salaateille. Nuori juusto sopii nautittavaksi erinomaisesti myös tuoreiden hedelmien, kuten omenien ja päärynöiden kera.

Juomana kuiva valkoviini tuo juuston aromit parhaiten esiin.

Juustotarjottimelle 

Keski-ikäinen, 24 kuukautta kypsynyt parmesaani on maukas, hieman rakeinen juusto. Se on parhaimmillaan pähkinöiden ja kuivattujen hedelmien, erityisesti viikunoiden, luumujen ja hasselpähkinöiden kanssa. Keski-ikäinen juusto on erinomainen valinta juustotarjottimelle hillojen kanssa tarjoiltavaksi.

Italialaiset punaviinit täydentävät hyvin juuston makua.

Voimakasta makua ruokiin

Pitkään kypsynyt, 36 kuukautinen juusto on maultaan intensiivinen ja rakenteeltaan kuiva ja mureneva. Juusto sopii hyvin juustotarjottimelle sellaiseen tarjoiltavaksi. Voimakkaan makunsa vuoksi pitkään kypsynyt juusto on erinomainen valinta antamaan ruoille makua. Kokeile esimerkiksi tortelliinien täytteenä ja hyödynnä kantapalat keitoissa. 

Voimakkaan juuston kanssa klassikkovalinta on voimakas Amarone-punaviini. 


Kokeile suolaisen parmesaanin ja makean suklaan yhdistelmää ja ylläty!

Parmesaani-suklaamakeiset

100 gr parmesaania, 12-18 kuukautta kypsytettyä

100 gr tummaa suklaata

Leikkaa parmesaani sentin kokoisiksi paloiksi ja sulata suklaa vesihauteessa. 

Dippaa juustopalat sulatetussa suklaassa haarukkaa apuna käyttäen. Anna jäähtyä leivinpaperin päällä ennen tarjoilua. 


LÄHTEET:


Laura Matilainen, laura.matilainen(a)mtv.fi


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja