Tee 10 pientä muutosta keittiössä – laihdu huomaamattasi
Moni haaveilee terveellisemmistä ruokatottumuksista ja kevyemmästä olemuksesta. Jo pienillä muutoksilla omassa kotikeittiössä voi vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka hyvin elämäntapamuutos onnistuu.
"Poissa silmistä, poissa mielestä", kuuluu tuttu sanonta, mutta noudatatko tätä sääntöä keittiössäsi?
Hankkiudu eroon herkuista
Kokonaisvaltaista ruokavaliomuutosta tavoittelevan on usein äärimmäisen vaikea kieltäytyä omista herkuista – varsinkin, jos niitä on tarjolla omissa kaapeissa. Laihduttamista ja herkuista kieltäytymistä auttaa usein merkittävästi se, että herkut eivät ole lainkaan näkösällä.
Pilko hedelmiä ja vihanneksia houkuttelevaan muotoon
Useat epäterveelliset herkut ovat erityisen houkuttelevia siksi, että niitä ei tarvitse sen kummemmin valmistella tai kypsentää ennen herkuttelua. Valmistele terveellisiä herkkuja hedelmistä vihanneksiin yhtä houkuttelevaan muotoon, niin niihin on entistä helpompi tarttua. Esimerkiksi valmiiksi pilkotut ja kuoritut porkkanat, kurkut, omenat, päärynät ja mandariinit ovat usein houkuttelevampia kuin kokonaiset vihannekset tai hedelmät.
Pidä salaatti aina valmiina
Tavallisen vihersalaatin valmistaminen ei vie juurikaan aikaa, mutta se voi olla omien ruokailutottumusten muuttamisessa korvaamaton tuki. Jos tarkoitus on keventää elämäntapoja, kannattaa jääkaapissa pitää aina kulhollista salaattia, joka on helppo nostaa pöytään, kun on aika syödä.
Kaiva kaapeista mitat
Moni valmistaa ruokaa mutu-tuntumalla, mutta tarkkoja mittoja noudattaen ruokiin ei tule lisättyä esimerkiksi ekstra-nokaretta voita. Jos haaveilee painonpudotuksesta, kannattaa erilaiset mitat siirtää keittiössä paikkaan, josta niihin on helppo tarttua, jotta niiden käyttö muodostuisi rutiiniksi.
Pakkaa valmiiksi pieniä annoksia
Nälkäisenä harva osaa hallita annoskokojaan, jos käsillä on koko myyntierä omia herkkunaposteltavia. Laihduttajan olisi hyvä ottaa jo etukäteen huomioon se, milloin nälkä alkaa yltyä ja on aika syödä välipalaa. Pakkaamalla yksittäisen annoksen kokoisia välipaloja valmiiksi jääkaappiin tai kuivakaappiin voi helpottaa terveellisten valintojen tekemistä.
Pakasta hedelmiä ja vihanneksia
Tuoreiden vihannesten ja hedelmien vaaliminen jääkaapissa saattaa osoittautua hankalaksi tehtäväksi niiden vaihtelevan säilyvyyden vuoksi. Jos hedelmien tai vihannesten pilaantuminen on muodostunut ongelmaksi, kannattaa niitä pakastaa useampaa käyttötarkoitusta varten. Harva tulee ajatelleeksi, että esimerkiksi sosekeittoihin ja smoothieihin pakastetut tuotteet sopivat aivan yhtä hyvin kuin tuoreetkin.
Pakasta smoothie-annoksia
Aamut ovat monelle päivän kiireisintä aikaa. Tästä syystä laihduttajan uudet elämäntavat saattavat helposti kiireessä unohtua nimenomaan aamuisin. Aamiaisrutiinien omaksumista voi kuitenkin vauhdittaa valmistelemalla aamupalan mahdollisimman pitkälle jo etukäteen. Jos smoothie on mieluisa aamupala, voi sen raaka-aineet pakata pakastimeen vaikka useamman viikon etukäteen.
Käytä pieniä lautasia
Kun ruokaa kootaan lautaselle, täyttää ihminen tavallisesti alitajuisesti lautasen kokonaan. Tästä syystä ruokavaliotaan keventävän kannattaisikin valita tavallista pienempiä lautasia, jotta annoskoon pienentäminen helpottuisi.
Tee ruokaa valmiiksi
Jos terveellisten ruokien valmistaminen ei ole aivan tuttua, kannattaa ruokia valmistaa kotona aina suurempi määrä. Tuplaamalla tai triplaamalla reseptin ainesosat voi varmistaa sen, että jääkaapista löytyy helposti lämmitettävää ja terveellistä ruokaa useamman päivän ajan.
Älä jätä ruokia näkyville
Laihduttajan tavoitteena on usein pienentää annoskokoja. Kun ruoan annostelee ensin lautaselle ja korjaa kattilat ja pannut pois ennen ruokailua, tulee herkkuruoan äärelläkin pitäydyttyä suunnitelman mukaisessa yhdessä lautasellisessa herkkuruokaa.
LUE MYÖS:
5 superterveellistä jyvää – lisää nämä ruokavalioosi
Pudota painoa nopeammin! Lisää näitä täydellisiä ainesosia aamupalaasi
Aamiainen syntyy helposti syksyn herkuista – kokeile!
Lähde: Popsugar
MTV LIFESTYLE
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Taivaallinen omenahillo
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Luumuhillo – perinteinen ja helppo resepti
-
Kotikeittiömestarit: Risto Mikkolan pekoni-aurajuusto-ananaspasta ja pikkelöityä ruusukaalia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Kesäkurpitsa-sitruunakakku
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Harri Syrjäsen kantarelli-pekonipasta