Tee 10 pientä muutosta keittiössä – laihdu huomaamattasi

Vihannekset
Shutterstock

Moni haaveilee terveellisemmistä ruokatottumuksista ja kevyemmästä olemuksesta. Jo pienillä muutoksilla omassa kotikeittiössä voi vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka hyvin elämäntapamuutos onnistuu.

"Poissa silmistä, poissa mielestä", kuuluu tuttu sanonta, mutta noudatatko tätä sääntöä keittiössäsi?

Hankkiudu eroon herkuista

Kokonaisvaltaista ruokavaliomuutosta tavoittelevan on usein äärimmäisen vaikea kieltäytyä omista herkuista – varsinkin, jos niitä on tarjolla omissa kaapeissa. Laihduttamista ja herkuista kieltäytymistä auttaa usein merkittävästi se, että herkut eivät ole lainkaan näkösällä.

Pilko hedelmiä ja vihanneksia houkuttelevaan muotoon

Useat epäterveelliset herkut ovat erityisen houkuttelevia siksi, että niitä ei tarvitse sen kummemmin valmistella tai kypsentää ennen herkuttelua. Valmistele terveellisiä herkkuja hedelmistä vihanneksiin yhtä houkuttelevaan muotoon, niin niihin on entistä helpompi tarttua. Esimerkiksi valmiiksi pilkotut ja kuoritut porkkanat, kurkut, omenat, päärynät ja mandariinit ovat usein houkuttelevampia kuin kokonaiset vihannekset tai hedelmät.

Pidä salaatti aina valmiina

Tavallisen vihersalaatin valmistaminen ei vie juurikaan aikaa, mutta se voi olla omien ruokailutottumusten muuttamisessa korvaamaton tuki. Jos tarkoitus on keventää elämäntapoja, kannattaa jääkaapissa pitää aina kulhollista salaattia, joka on helppo nostaa pöytään, kun on aika syödä.

Kaiva kaapeista mitat

Moni valmistaa ruokaa mutu-tuntumalla, mutta tarkkoja mittoja noudattaen ruokiin ei tule lisättyä esimerkiksi ekstra-nokaretta voita. Jos haaveilee painonpudotuksesta, kannattaa erilaiset mitat siirtää keittiössä paikkaan, josta niihin on helppo tarttua, jotta niiden käyttö muodostuisi rutiiniksi.

Pakkaa valmiiksi pieniä annoksia

Nälkäisenä harva osaa hallita annoskokojaan, jos käsillä on koko myyntierä omia herkkunaposteltavia. Laihduttajan olisi hyvä ottaa jo etukäteen huomioon se, milloin nälkä alkaa yltyä ja on aika syödä välipalaa. Pakkaamalla yksittäisen annoksen kokoisia välipaloja valmiiksi jääkaappiin tai kuivakaappiin voi helpottaa terveellisten valintojen tekemistä.

Pakasta hedelmiä ja vihanneksia

Tuoreiden vihannesten ja hedelmien vaaliminen jääkaapissa saattaa osoittautua hankalaksi tehtäväksi niiden vaihtelevan säilyvyyden vuoksi. Jos hedelmien tai vihannesten pilaantuminen on muodostunut ongelmaksi, kannattaa niitä pakastaa useampaa käyttötarkoitusta varten. Harva tulee ajatelleeksi, että esimerkiksi sosekeittoihin ja smoothieihin pakastetut tuotteet sopivat aivan yhtä hyvin kuin tuoreetkin.

Pakasta smoothie-annoksia

Aamut ovat monelle päivän kiireisintä aikaa. Tästä syystä laihduttajan uudet elämäntavat saattavat helposti kiireessä unohtua nimenomaan aamuisin. Aamiaisrutiinien omaksumista voi kuitenkin vauhdittaa valmistelemalla aamupalan mahdollisimman pitkälle jo etukäteen. Jos smoothie on mieluisa aamupala, voi sen raaka-aineet pakata pakastimeen vaikka useamman viikon etukäteen.

Käytä pieniä lautasia

Kun ruokaa kootaan lautaselle, täyttää ihminen tavallisesti alitajuisesti lautasen kokonaan. Tästä syystä ruokavaliotaan keventävän kannattaisikin valita tavallista pienempiä lautasia, jotta annoskoon pienentäminen helpottuisi.

Tee ruokaa valmiiksi

Jos terveellisten ruokien valmistaminen ei ole aivan tuttua, kannattaa ruokia valmistaa kotona aina suurempi määrä. Tuplaamalla tai triplaamalla reseptin ainesosat voi varmistaa sen, että jääkaapista löytyy helposti lämmitettävää ja terveellistä ruokaa useamman päivän ajan.

Älä jätä ruokia näkyville

Laihduttajan tavoitteena on usein pienentää annoskokoja. Kun ruoan annostelee ensin lautaselle ja korjaa kattilat ja pannut pois ennen ruokailua, tulee herkkuruoan äärelläkin pitäydyttyä suunnitelman mukaisessa yhdessä lautasellisessa herkkuruokaa.

Lähde: Popsugar

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja