Suomi-buumi leviää maailmalla: Tähän espanjalaiset huippukokit rakastuivat suomalaisessa ruoassa

Pohjoismaista ruokaa

Pohjoismainen ruoka inspiroi kokkeja maailmalla ja myös Suomi on nousemassa pikkuhiljaa kulinaristiselle maailmankartalle.

Yksinkertainen ja puhdas skandinavinen ruoka on valloittanut viime vuosina maailmaa toden teolla. Pohjoismaisen huippuruoan tietä kansainväliseen menestykseen on raivannut erityisesti tanskalainen kolmen Michelin-tähden ravintola Noma. Maailmalla on noteerattu myös naapurimaamme Ruotsin huiput ja pikkuhiljaa katseet ovat kääntyneet Suomeenkin.

Suomalainen yksinkertaisuus viehättää

Suomesta ja suomalaisesta keittiöstä ovat innostuneet tällä hetkellä muun muassa espanjalaiset. Barcelonalaisen Dos Cielos -Michelin-ravintolan kokkiveljekset Sergio ja Javier Torres aloittivat juuri laajan yhteistyön turkulaisravintola Pinellan kanssa. Veljekset pistävät uusiksi koko Pinellan menun ja tarjoilevat suomalaisille tuttuja makuja espanjalaisella ruokafilosofialla höystettynä. Käytännön toteutuksesta vastaa Turkuun varta vasten muuttanut, Dos Cielos-ravintolan entinen apulaiskeittiömestari Nahuel Pazos.

– Aiomme tarjota paikallisista tuotteista valmistettua ruokaa. Nahuel metsästää meille parhaat tuotteet. Käsittelemme ruokaa mahdollisimman vähän, jotta hyvä laatu, maku ja ominaisuudet säilyvät. Käytämme paikallisia aineksia, mutta omaan ruokafilosofiaamme soveltaen, Suomessa lokakuussa vierailleet veljekset kommentoivat Makuja.fi:lle.

Kokkien mukaan Pinellasta on tarkoitus tehdä ravintola, jossa voi syödä todella hyvin, pitää hauskaa ja tulla uudelleenkin. Michelin-tähtiä ei Turussa ainakaan aluksi jahdata.

– Panostamme nimenomaan yksinkertaisuuteen, veljekset painottavat.

Inspiraatiota ruokaan suomalaisesta maisemasta

Pohjoismainen ruokatrendi näkyy Javier ja Sergio Torresin mukaan tällä hetkellä Espanjassain. Myös Suomi on noteerattu ja espanjalaiset ovat saaneet viime aikoina lukea muun muassa ravintola-arvosteluita Helsingistä.

–Tietynlainen Skandinavia-buumi näkyy tällä hetkellä. Tunnettu espanjalainen ravintolakriitikko kävi juuri Suomessa ja ylisti muun muassa ravintola Oloa. Se osoittaa, että Suomi kiinnostaa kyllä.

Nähdäänkö veljesten Michelin-ravintolassakin sitten kenties tulevaisuudessa vivahteita Suomesta?

– Inspiraatio annoksiin voi herätä jossain maassa vierailemalla. Luultavasti jossain vaiheessa meidänkin ravintolaan tulee jotain Suomeen viittaavaa listoille, kun ajatus kummittelee takaraivossa. Esimerkiksi joku kaunis suomalainen maisema voi muuttua annokseksi. Ruokamme on todella visuaalista.

Lue myös:

Petra Tuominen, petra.tuominen(at)mtv.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja