Suomi-buumi leviää maailmalla: Tähän espanjalaiset huippukokit rakastuivat suomalaisessa ruoassa

Pohjoismaista ruokaa

Pohjoismainen ruoka inspiroi kokkeja maailmalla ja myös Suomi on nousemassa pikkuhiljaa kulinaristiselle maailmankartalle.

Yksinkertainen ja puhdas skandinavinen ruoka on valloittanut viime vuosina maailmaa toden teolla. Pohjoismaisen huippuruoan tietä kansainväliseen menestykseen on raivannut erityisesti tanskalainen kolmen Michelin-tähden ravintola Noma. Maailmalla on noteerattu myös naapurimaamme Ruotsin huiput ja pikkuhiljaa katseet ovat kääntyneet Suomeenkin.

Suomalainen yksinkertaisuus viehättää

Suomesta ja suomalaisesta keittiöstä ovat innostuneet tällä hetkellä muun muassa espanjalaiset. Barcelonalaisen Dos Cielos -Michelin-ravintolan kokkiveljekset Sergio ja Javier Torres aloittivat juuri laajan yhteistyön turkulaisravintola Pinellan kanssa. Veljekset pistävät uusiksi koko Pinellan menun ja tarjoilevat suomalaisille tuttuja makuja espanjalaisella ruokafilosofialla höystettynä. Käytännön toteutuksesta vastaa Turkuun varta vasten muuttanut, Dos Cielos-ravintolan entinen apulaiskeittiömestari Nahuel Pazos.

– Aiomme tarjota paikallisista tuotteista valmistettua ruokaa. Nahuel metsästää meille parhaat tuotteet. Käsittelemme ruokaa mahdollisimman vähän, jotta hyvä laatu, maku ja ominaisuudet säilyvät. Käytämme paikallisia aineksia, mutta omaan ruokafilosofiaamme soveltaen, Suomessa lokakuussa vierailleet veljekset kommentoivat Makuja.fi:lle.

Kokkien mukaan Pinellasta on tarkoitus tehdä ravintola, jossa voi syödä todella hyvin, pitää hauskaa ja tulla uudelleenkin. Michelin-tähtiä ei Turussa ainakaan aluksi jahdata.

– Panostamme nimenomaan yksinkertaisuuteen, veljekset painottavat.

Inspiraatiota ruokaan suomalaisesta maisemasta

Pohjoismainen ruokatrendi näkyy Javier ja Sergio Torresin mukaan tällä hetkellä Espanjassain. Myös Suomi on noteerattu ja espanjalaiset ovat saaneet viime aikoina lukea muun muassa ravintola-arvosteluita Helsingistä.

–Tietynlainen Skandinavia-buumi näkyy tällä hetkellä. Tunnettu espanjalainen ravintolakriitikko kävi juuri Suomessa ja ylisti muun muassa ravintola Oloa. Se osoittaa, että Suomi kiinnostaa kyllä.

Nähdäänkö veljesten Michelin-ravintolassakin sitten kenties tulevaisuudessa vivahteita Suomesta?

– Inspiraatio annoksiin voi herätä jossain maassa vierailemalla. Luultavasti jossain vaiheessa meidänkin ravintolaan tulee jotain Suomeen viittaavaa listoille, kun ajatus kummittelee takaraivossa. Esimerkiksi joku kaunis suomalainen maisema voi muuttua annokseksi. Ruokamme on todella visuaalista.

Lue myös:

Petra Tuominen, petra.tuominen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!