Suomalaisten leipätottumuksissa muutos – kuinka tämä ei ole tapahtunut jo aiemmin?

ruisleipä
Shutterstock

Vaikka ruisleivästä puhutaan paljon ja sitä pidetään kansallisruokanamme, vasta tänä vuonna ensimmäistä kertaa Suomessa tumma leipä kiilasi kaupan myynnissä vaalean leivän ohi.

Leipätiedotus ry:n ylläpitämän kotimaisten leipomotuotteiden myyntitilaston mukaan tumman leivän myynti kasvoi vähittäiskaupassa vuonna 2015 lähes kahdella prosentilla. Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ruisleipää myytiin ensimmäistä kertaa Suomessa enemmän kuin vaaleaa leipää vasta vuonna 2015.

Leipätiedotuksen ylläpitämän tilaston mukaan suomalainen söi viime vuonna noin 33,5 kiloa vähittäiskaupasta ostettua kotimaista pehmeää leipää, josta tummaa leipää oli 17,1 kiloa eli noin 51 prosenttia. Tilastossa ei ole huomioitu näkkileipää, hapankorppuja eikä muita kuivaleipätuotteita. Myöskään ulkomailta tuotua ruokaleipää tilastossa ei ole mukana.

Terveysvaikutukset houkuttelevat suomalaisia

Tumman leivän suosion kasvua selittävät monet tekijät. Tärkeimpiä näistä ovat täysjyväisen ja rukiisen leivän todetut terveysvaikutukset. 

Viimeisten vuosikymmenten aikana suomalaiset ovat syöneet enemmän vaaleaa kuin tummaa ruokaleipää. Nyt myynnissä on tapahtunut siirtymää leipomotuoteryhmien sisällä, sillä tumman ruokaleivän suosio on noussut vaaleaan ruokaleipään verrattuna. 

Jo vuonna 2014 tumman leivän myynti oli vähittäiskaupoissa lähes samalla tasolla kuin vaalean leivän, ja vuoden 2015 aikana tumman ruokaleivän suosio kasvoi edelleen sekä vähittäiskaupoissa että ammattikeittiöissä. Myös ruoankäyttötutkimuksissa on todettu tumman ruokaleivän kulutuksen olevan kasvussa.

Täysjyväleipä on terveellistä

Tummiin ruokaleipiin kuuluvat kaikki ruisleivät ja -limput sekä gluteenittomista tuotteista esimerkiksi tattarileivät. Nämä tuotteet ovat pääosin täysjyväviljasta valmistettuja runsaskuituisia tuotteita. Viljakuidulla on monia terveysvaikutuksia. Täysjyvärukiin on todettu muun muassa vaikuttavan edullisesti insuliiniaineenvaihduntaan.

Kaurasta, ohrasta ja vehnästä valmistettu täysjyväleipä on myös terveellistä. Jos tumma leipä aiheuttaa vatsavaivoja, hyviä vaihtoehtoja löytyy muista herkullisista täysjyväleivistä. Täysjyväleipä sisältää paljon kuitua, jonka on todettu muun muassa lisäävän kylläisyyttä, auttavan painonhallintaa ja alentavan sydän- ja verisuonitautien sekä joidenkin syöpien riskiä. Lisäksi kaura- ja ohrakuidulla, betaglukaanilla, on kolesterolia alentava vaikutus.

Lähde: Leipätiedotus

 

1:54

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja