Suomalainen nettihaaste: Kokeile "gluttausta" kuukauden ajan

tattari,-kuona-aineet,-parempi-ruoka
Gluteenitonta tattaria voi käyttää viljojen sijaan. Shutterstock

Tipattoman tammikuun haastaa tänä vuonna Gluteeniton tammikuu, jonka tarkoitus on lisätä tietoisuutta ruokavaliosta, joka keliaakikot joutuvat noudattamaan terveyssyistä.

Tipattoman tammikuun rinnalle on lanseerattu Gluteeniton tammikuu -tempaus, jonka tarkoitus on kannustaa tavallista ruokavaliota noudattavia kokeilemaan gluteenitonta dieettiä kuukauden ajan. Tarkoitus on jakaa kokemuksia dieetistä sosiaalisessa mediassa.

– Gluteeniton trendi eli gluttaus on tullut Suomeen ryminällä aivan viime vuosina. Uskon, että tänä vuonna gluteeniton ruokavalio kiinnostaa yhä useampia ja tammikuu on hyvä hetki kokeilla, tempauksen käynnistänyt ja keliaakikoille ja gluteenittomuudesta tietoa kaipaavien nettiyhteisö Glu.fi:n perustanut Jesse Valli toteaa.

Hyvästi ruisleipä!

Tavallisimmin gluteenitonta ruokavaliota noudattavat keliaakikot, joille rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine, gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen limakalvoilla tulehdusreaktioita. Sittemmin gluteenittoman ruokavalion noudattaminen on noussut myös trendiksi muidenkin kuin keliaakikoiden joukossa.

– Osaa keliaakikoista trendi hirvittää, mutta itse uskon kasvavan menekin parantavan gluteenitonta tuotevalikoimaa ja lisäävän tietoisuutta myös keliakiasta, Valli kertoo.

Tempauksen tavoitteena on kiinnittää huomiota siihen, kuinka suuri haaste ehdottoman gluteenittoman dieetin noudattaminen voi keliaakikoille tai muista syistä gluteenitonta dieettiä noudattaville olla.

– Monet saavat gluteenittomasta ruokavaliosta helpotusta vatsavaivoihin ja esimerkiksi iho-ongelmiin, mutta epäillessäsi keliakiaa, jätä gluteeniton tammikuu väliin ja tee keliakiakotitesti tai hakeudu lääkäriin, Valli huomauttaa.

Lähde: Glu.fi

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.