Suklaansyönnin yllättävä seuraus: Vaikuttaa jopa elämänlaatuun

Suklaasydämiä
Podetko sinä syyllisyyttä syötyäsi suklaata? Colourbox

Tuoreen kyselyn mukaan iso osa suomalaisista tuntee syyllisyyttä syötyään tai juotuaan arkipäivänä jotakin sellaista, josta pitää paljon. Syyllisyydentuntoa kokevat erityisesti naiset. Arkena koettu syyllisyys esimerkiksi suklaan syömisestä vähentää siitä saatua nautintoa ja voi jopa laskea yksilön tyytyväisyyttä elämään.

Suomalaisista 37 prosenttia kokee huonoa omaatuntoa arkipäivän ruoka- ja juomanautinnoista, selviää Makeisvalmistaja Pandan Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan. Syyllisyyden tunteminen on huomattavasti tutumpaa naisille, 46 prosenttia, kuin miehille, 28 prosenttia.

Erityisesti syyllisyyttä tuntevat nuoret 15-34 vuotiaat naiset (55 prosenttia). Nuorista, saman ikäluokan miehistä puolestaan 73 prosenttia ilmoitti, ettei koskaan koe syyllisyyttä nautinnollisista syömisistä tai juomisista.

Suklaa aiheuttaa pahimman syyllisyydentunteen

Arjen syyllisyyttä aiheuttaa erityisesti kaikki makea. Suklaan syömisestä arkena syyllisyyttä tuntee 26 prosenttia. Erot naisten ja miesten välillä ovat isoja, sillä vain 14 prosenttia miehistä kokee syyllisyyttä arkena nautitusta suklaasta, kun vastaava luku naisilla on 38 prosenttia.

Arkena koettu syyllisyys suklaan syömisestä vähentää suklaasta saatua nautintoa. Selkeä enemmistö (74 prosenttia) syyllisyyttä potevista suomalaisista uskoo, että suklaan syöminen arkena olisi nautinnollisempaa, jos siitä ei tuntisi syyllisyyttä. Naisista näin koki 78 prosenttia ja miehistä 63 prosenttia.

– Me ihmiset syyllistymme, kun teemme jotakin sellaista, joka on vastoin arvojamme, normejamme ja uskomuksiamme. Kun ajattelemme, että suklaan syöminen arkena ei ole sallittua, ja kuitenkin sitä syömme, seuraa syömisestä syyllisyyden tunne, eikä suinkaan arjen nautinto. Mieli ohjaa meitä välttelemään tätä epämiellyttävää syyllisyyden tunnetta, ja päästäksemme siitä eroon saatammekin jatkaa suklaan syömistä, koska suklaan syöminen tuottaa välittömästi miellyttävän olotilan, sanoo psykologi, FT Annamari Heikkilä.

– Mutta helposti käy niin, että epämiellyttävää tunnetta välttääksemme syömmekin liikaa tai ainakin enemmän kuin olimme ajatelleet. Seuraa noidankehä, joka on omiaan vankentamaan ajatustamme siitä, että arkena ei ole lupa nauttia, Heikkilä jatkaa.

Huono omantunto vaikuttaa jopa elämänlaatuun

Huono omatunto arjen syömisistä vaikuttaa myös elämänlaatuun. Syyllisyyttä tuntevista naisista lähes puolet (48 prosenttia) ilmoitti, että olisi tyytyväisempi elämään, jos ei tuntisi arjen nautinnoista huonoa omaatuntoa.

Suklaan syöminen viikonloppuna ja lomalla tuntuu suomalaisista arkea hyväksyttävämmältä. Suomalaisista reilu puolet (58 %) sallii suklaan syömisen mieluiten viikonloppuna tai lomalla.

Kyselyn kohderyhmän muodostivat 15–79-vuotiaat suomalaiset. Kyselyn vastaajamäärä oli 1 007, ja se toteutettiin puhelinhaastatteluin kesäkuussa 2015. Kyselyn toteutti Taloustutkimus Oy.

Lähde: Orkla Confectionery  & Snacks Finland AB

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja