Sokerilimut lihottavat toisia enemmän – tässä syy
Sokerilla makeutetut virvoitusjuomat ja mehut on useissa tutkimuksissa yhdistetty liikakilojen kertymiseen ja lihavuuteen. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan vaikutukset näkyvät varsinkin henkilöillä, jotka ovat geneettisesti alttiita lihomiselle.
Tulosten perusteella sokeroituja juomia nauttivat olivat muita lihavampia ja yhteys oli sitä vahvempi mitä enemmän sokerijuomia kulutti. Tämä havaittiin riippumatta osallistujien geneettisestä lihavuusriskistä, mutta yhteys näkyi etenkin lihavuusgeenien kantajilla. Yhteys oli myös sitä voimakkaampi mitä useampia riskigeenimuotoja henkilöllä oli ja mitä enemmän hän sokerijuomia joi.
Samansuuntaisia havaintoja on saatu muun muassa Yhdysvalloissa, mutta ruotsalaisten tulokset vahvistavat näyttöä entisestään. Tutkimuksessa käytettiin kahteen eri tutkimukseen osallistuneen 27 000 ruotsalaisen terveys-, elämäntapa- ja geenitietoja.
Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.
Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti