Sillä on merkitystä, mihin aikaan päivästä syöt – tässä syy
Elintarviketieteiden lisensiaatti Eeva Voutilainen kertoi Huomenta Suomessa 24.4. siitä, kuinka oikea ruokarytmi vaikuttaa kehon toimintaan positiivisesti.
Sanotaan, että olisi hyvä syödä noin 3–5 tunnin välein vähintään kolme kertaa päivässä. Ruokarytmi – Hyvän mielen ruokavalio (Tammi 2016) -kirjan ruokatoimittaja Soili Soisalon kanssa kirjoittanut Eeva Voutilainen on tästä samaa mieltä. Lisäksi Voutilainen suosittelee huomioimaan sen, mihin aikaan päivästä tulee syötyä.
– Sisäiset kellot säätävät elimistömme toimimaan aktiivisesti aamu- ja päiväaikaan. Iltaa kohden elimistömme menee lepoon, Voutilainen kertoo.
– Näin ollen elimistömme pystyy hyvin tehokkaasti hyödyntämään ravintoa aamulla ja päivällä – ja iltaa kohden sitten aineenvaihduntamme hieman hidastuu. Samaten myös ruoansulatuksemme hieman hidastuu ja me emme tunne ruoasta enää samaa kylläisyyden tunnetta, Voutilainen kertoo.
Syöminen illalla voi lihottaa
Vaikka ruokarytmi olisi muuten kunnossa, saattaa kiloja kertyä salakavalasti, mikäli ravintoa tulee nautittua iltapainotteisesti.
– Aineenvaihduntamme ei toimi yhtä aktiivisesti ja jos syömme jatkuvasti hyvin iltapainotteisesti, niin se suurentaa meidän verensokeri ja rasva-arvojamme ja saattaa tuoda lisäkiloja, Voutilainen toteaa.
– Jos syömme hyvin iltapainotteisesti, niin se käytännössä tarkoittaa sitä, että mahdollisesti syömme liikaa, koska ruoasta ei saakaan enää sitä samaa kylläisyyden tunnetta kuin aamulla ja päivällä, Voutilainen toteaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje