Säästä ruokalaskussa – näin pidennät kasvisten käyttöikää

Porkkanoita voi hyödyntää ruoanlaitossa huoletta, vaikka ne eivät olisi enää aivan parhaimmillaan.

Vaikka jääkaappiin olisi jäänyt hieman liian pitkäksi aikaa vihanneksia tai juureksia, joiden ulkonäkö on jo kärsinyt, ei niitä kannata heittää pois. Oikeilla vinkeillä nuutuneita vihanneksiakin voi hyödyntää ruoanlaitossa – ilman, että kukaan huomaa, että kyse ei ole aivan tuoreista tuotteista.

Pinnalta nahistuneet juurekset, pehmenneet tomaatit ja hieman harmaantuneet porkkanat voi hyödyntää huoletta ruoanlaitossa. Asiantuntija vinkkaa, että kypsennys on kasvisten käyttöiän pidentämisen salaisuus.

Kuumenna, keitä ja soseuta

Kotitalousneuvoja Inkeri Liinaharja Marttaliitosta neuvoo, että nuutuneita vihanneksia tai juureksia ei kannata välttämättä syödä tuoreena

– Kuumentamalla, keittämällä ja soseuttamalla saa häivytettyä vihanneksen tai juureksen kärsineen ulkonäön, Liinaharja vinkkaa.

– Tuoreessa vihanneksessa ja juureksessa sen huomaa jo suutuntumassakin, jos ne eivät ole ihan parhaimmillaan, mutta kun vihanneksen tai juureksen pehmentää, niin se eroa juurikaan maultaan tuoreesta, Liinaharja toteaa.

Käytä mielikuvitusta

Kun tarkoitus on hyödyntää vihannekset ja juurekset huolimatta joistakin kauneusvirheistä, kannattaa mielikuvitusta käyttää rohkeasti. Liinaharja suosittelee käyttämään nuutuneita kasviksia erilaisiin laatikoihin ja kastikkeisiin.

– Esimerkiksi jauhelihakastikkeen joukkoon vähän huonokuntoisemmatkin kasvikset katoavat hyvin raastettuina, Liinaharja vinkkaa.

Myös sosekeittojen tai uunijuuresten valmistus on hyvä tapa hyödyntää jääkaapin perukoille unohtuneita raaka-aineita.

Liinaharja muistuttaa, että nuutuneita kasviksia voi käyttää huoletta myös leivonnassa.

– Ne sopivat kaikenlaisiin leivontaan. Ylijääneitä vihanneksia ja juureksia voi käyttää esimerkiksi erilaisiin leipätaikinoihin tai piirakoiden ja pasteijoiden täytteeksi. Niitä voi sekoittaa hyvin myös rieska- tai lettutaikinaan. Esimerkiksi palsternakkaraaste sopii hyvin lettutaikinaan! Liinaharja toteaa.

Jääkaapin ylijäämistä voi valmistaa myös levitettä. Liinaharja neuvoo sekoittamaan vihannes- tai juuressosetta voihin, maitorahkaan tai maustamattomaan tuorejuustoon ja maustamaan levitteen yrteillä – joiden ei niidenkään tarvitse olla aivan priimakunnossa.

KATSO RESEPTIT:

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja