Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Runebergintortuissa onkin nykyään "hillovirhe"

8:09Testissä runebergintortut – voittajaleivos herätti raatilaisissa kosteita muistoja: ”Aikoinaan parhaimmat tortut tulivat…”KATSO MYÖS VIDEO: Makutestissä runebergintortut – voittajaleivos herätti raatilaisissa kosteita muistoja: "Aikoinaan parhaimmat tortut tulivat…"
Julkaistu 05.02.2023 09:43

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Sunnuntaina viides helmikuuta vietetään jälleen Runebergin päivää. Moni juhlistaa kansallisrunoilijallemme omistettua päivää klassikkotortulla, mutta harva herkuttelija tietää, että yksi raaka-aine ei kuulunut leivoksen alkuperäiseen reseptiin. 

Kansallisrunoilijasta puhuttaessa monelle tulee ensimmäisenä mieleen Maamme-laulun lisäksi vadelmainen klassikkoleivos, runebergintorttu. Herkullisen leivoksen historiasta liikkuu monenlaisia tarinoita. 

Lue myös: Miten käy puhalluskokeessa, jos on popsinut runebergintorttuja? Oulun poliisi sen selvitti, ja tässä tulos: "Kohtuus tortuissa"

Näin runebergintorttu sai alkunsa: Päällä ensin omenahilloa

On varmaa, että runebergintorttu on ollut suomalaisten herkkua jo 1800-luvulta saakka. Tunnetuimman tarinan mukaan manteli- ja hillopitoinen torttu on Johan Ludvig Runebergin vaimon, Fredrikan käsialaa.

Herra Runeberg oli perso makeille herkuille, ja tarina kertoo Fredrikan kehitelleen leivoksen eräänä päivänä keittiön kaapeista löytyneistä aineksista.

Alun perin leivosten päällä kerrotaan olleen vadelmahillon sijasta omenahilloa.

Resepti peräisin Porvoosta

Runebergintorttujen resepti on löytynyt Fredrikan reseptikirjasta, mutta on arveltu, että hän on saanut sen puolestaan porvoolaiselta kondiittori , jonka vakiasiakas kansallisrunoilija oli.

Asteniukselta

Runebergin päivää on juhlittu jo 1800-luvun puolivälistä lähtien, jolloin runoilija täytti 50 vuotta ja oli siis jo elinaikanaan Suomessa suuressa suosiossa.

Lue myös: Halpa vs. kallis: Runebergintorttujen makutestissä löytyi edullinen suosikki – voittajan makua ylistettiin 

Lähteet: Yle, Ilta-Sanomat, Ruokatieto

Juttu on julkaistu ensimmäinen kerran vuonna 2017.

Lisää aiheesta:

Helsingissä tuli myyntiin ennennäkemätön sixpackLippu salkoon! Näin Runeberg näkyy suomalaisuudessa tänäkin päivänäNyt on mehevää! Anu vinkkaa "erittäin helpon ja nopean" vaihtoehdon perinteisille runebergintortuillePorilainen hulluus johti ennätystorttuun: Yli 30 kiloa "täyttä, tuhtia ja jämäkkää tavaraa"Tänään liputetaan kansallisrunoilijamme kunniaksi – moni pistää myös suun makeaksiParas runebergintorttu: Katso makutestin voittaja ja Markus Hurskaisen torttuohje!
Runebergin päiväRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Runebergin päivä
  • 5.2.13:41
    Runebergintortut

    Helsingissä tuli myyntiin ennennäkemätön sixpack

  • 05.02.202412:12
    Suomi

    Lippu salkoon! Näin Runeberg näkyy suomalaisuudessa tänäkin päivänä

  • 05.02.202410:17
    Ruoka

    Nyt on mehevää! Anu vinkkaa "erittäin helpon ja nopean" vaihtoehdon perinteisille runebergintortuille

  • 05.02.202407:34
    Leivonta

    Porilainen hulluus johti ennätystorttuun: Yli 30 kiloa "täyttä, tuhtia ja jämäkkää tavaraa"

  • 05.02.202406:09
    Suomen kieli

    Tänään liputetaan kansallisrunoilijamme kunniaksi – moni pistää myös suun makeaksi