Runebergintortuissa onkin nykyään "hillovirhe"

Testissä runebergintortut – voittajaleivos herätti raatilaisissa kosteita muistoja: ”Aikoinaan parhaimmat tortut tulivat…” 8:09 Testissä runebergintortut – voittajaleivos herätti raatilaisissa kosteita muistoja: ”Aikoinaan parhaimmat tortut tulivat…”
KATSO MYÖS VIDEO: Makutestissä runebergintortut – voittajaleivos herätti raatilaisissa kosteita muistoja: "Aikoinaan parhaimmat tortut tulivat…"

Sunnuntaina viides helmikuuta vietetään jälleen Runebergin päivää. Moni juhlistaa kansallisrunoilijallemme omistettua päivää klassikkotortulla, mutta harva herkuttelija tietää, että yksi raaka-aine ei kuulunut leivoksen alkuperäiseen reseptiin. 

Kansallisrunoilijasta puhuttaessa monelle tulee ensimmäisenä mieleen Maamme-laulun lisäksi vadelmainen klassikkoleivos, runebergintorttu. Herkullisen leivoksen historiasta liikkuu monenlaisia tarinoita. 

Näin runebergintorttu sai alkunsa: Päällä ensin omenahilloa

On varmaa, että runebergintorttu on ollut suomalaisten herkkua jo 1800-luvulta saakka. Tunnetuimman tarinan mukaan manteli- ja hillopitoinen torttu on Johan Ludvig Runebergin vaimon, Fredrikan käsialaa.

Herra Runeberg oli perso makeille herkuille, ja tarina kertoo Fredrikan kehitelleen leivoksen eräänä päivänä keittiön kaapeista löytyneistä aineksista.

Alun perin leivosten päällä kerrotaan olleen vadelmahillon sijasta omenahilloa.

Resepti peräisin Porvoosta

Runebergintorttujen resepti on löytynyt Fredrikan reseptikirjasta, mutta on arveltu, että hän on saanut sen puolestaan porvoolaiselta kondiittori Asteniukselta, jonka vakiasiakas kansallisrunoilija oli.

Runebergin päivää on juhlittu jo 1800-luvun puolivälistä lähtien, jolloin runoilija täytti 50 vuotta ja oli siis jo elinaikanaan Suomessa suuressa suosiossa.

Juttu on julkaistu ensimmäinen kerran vuonna 2017.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.