Ravitsemusterapeutti ei tyrmää einesruokia: ”Itse tehty saattaa olla epäterveellisempää”
Einesruoat ovat osin huonossa maineessa, vaikka tähän ei olisi aina syytä. Ravitsemusterapeutti huomauttaa, että epäterveellisistä raaka-aineista valmistettu kotiruoka voi olla einesruokia epäterveellisempää.
Laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen huomautti Makuja.fi-sivustolle haastattelussa, että einesruoka ei suinkaan ole aina epäterveellisempää kuin kotiruoka.
VINKKI! Terveellisempään itse tehtyyn makaronilaatikkoon Partanen suosittelee käyttämään täysjyvämakaronia. Asiantuntija korvaa myös osan jauhelihasta esimerkiksi herne-maissi-paprikalla, jotta perinneherkku sisältäisi myös vihanneksia.
– Joku saattaa tehdä makaronilaatikon niin, että laittaa siihen päälle vielä vähän kolmen juuston kermaa, pikkasen juustoraastetta ja laittaa vielä reilummin suolaa. Silloin itseasiassa se itse tehty saattaa olla epäterveellisempää kuin esimerkiksi se Saarioisten äitien tekemä, Partanen toteaa.
Silloin tällöin on asiantuntijan mukaan täysin hyväksyttävää syödä valmiita einesruokia, etenkin jos toinen vaihtoehto on ruokailun sivuuttaminen kokonaan.
– Mielummin einesruoka, kuin skipattu ateria ja ateriavälin venyminen, Partanen toteaa.
– Se on pienempi paha, hän jatkaa.
Tuoteselosteet paljastavat totuuden
Partanen toivoo, että suomalaiset kiinnittäisivät entistä enemmän huomiota ostamiensa tuotteiden pakkausselosteisiin. Aina einesruoissa ei ole paljon puhuttuja lisäaineita nimittäin lainkaan.
– Katsokaa mitä niissä lukee! Ei teitä huijata. Elintarvikeyrityksen tulee laittaa ainesosaluettelo tuotteeseen, ja jokainen pystyy sen siitä lukemaan, suurennuslasilla tai ilman, Partanen vinkkaa.
– Se on tunnepohjaista, kun ihmiset sanovat että einekset ovat pahasta, Partanen toteaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan