Pihallasi kasvaa huikea vitamiinipommi – hyviä rasvoja ja sopii laihduttajalle

shutterstock_210585577_
Shutterstock

Usein käyttämättä jäävä pihlajanmarja on luonnon oma vitamiinipilleri. C-vitamiinipitoisuudessa se päihittää jopa appelsiinin.

Tämän vuoden pihlajamarjakaudesta on ennustettu erittäin hyvää. Pihlajanmarjat jäävät turhat usein puihin kitkerän makunsa vuoksi, vaikka niitä voisi hyödyntää ruoanlaitossa monellakin eri tavalla.

Pahin kitkeryys marjasta katoaa, kun se on altistunut pakkaselle hetken. Kypsiä pihlajanmarjat ovat kuitenkin jo elo-syyskuussa. Ennen ensimmäisiä yöpakkasia kitkeryyttä voikin koittaa loiventaa laittamalla marjat pakastimeen muutamaksi tunniksi.

Tiesitkö nämä neljä terveyshyötyä pihlajanmarjoista?

1. Hyviä rasvoja

Pihlajanmarjoissa on runsaasti linolihappoa ja alfalinoleenihappoa. Rasvaista kalaa se ei päihitä hyvien rasvojen määrässä, mutta kasviperäisten tuotteiden suosiminen on luonnon kannalta kestävämpi vaihtoehto.

2. Antioksidanttisia karotenoideja

Pihlajanmarjoissa on paljon elimistössä A-vitamiiniksi muuttuvia karotenoideja. A-vitamiini hellii muun muassa ihoa, silmiä ja limakalvoja. Lisäksi se vaikuttaa positiivisesti immuunipuolustusjärjestelmään.

3. Kohottaa mielialaa

Banaania on kutsuttu luonnon masennuslääkkeeksi jo jonkin aikaa sen sisältämän tryptofaanin vuoksi. Tryptofaani muuttuu elimistössä mielihyvähormoni serotoniiniksi. Pihlajanmarjoissa on lähes yhtä paljon tryptofaania kuin banaanissa.

4. Sopivat laihduttajalle

Pihlajanmarjat ovat kevyttä syötävää. Sadassa grammassa marjoja on vain 45 kaloria, joten voit popsia niitä hyvällä omallatunnolla.

Lähteet: Ruokatieto, Arctic Flavours, Fineli

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja