Onko joulukalenterin ostolla jo kiire? Irtokarkkikalenteri puhuttaa somessa – tällaisia ovat tämän vuoden uutuudet

Makutestissä Suomen kiistellyin konvehti:"Jos haluat vihamiehelle antaa suklaarasian, niin..." 2:56 Makutestissä Suomen kiistellyin konvehti:"Jos haluat vihamiehelle antaa suklaarasian, niin..."
KATSO MYÖS: Juhlapöydän konvehteja -rasiasta tuttu ananaskonvehti sai oman rasiansa. Miltä maistuu Suomen kiistellyin konvehti?

Kaupan uutuusjoulukalenterien joukosta löytyy taatusti jotakin kaikille, olit sitten vegaani, maitosuklaan ystävä tai kaipaat terveellisempiä välipaloja.

Uusien joulukalenterien saapuminen kauppojen hyllyille on aina jännittävä hetki jouluihmisten syksyssä.

Tänä vuonna syötävien joulukalenterien osalta erityistä kiinnostusta on herättänyt varsinkin Cloettan irtokarkkikalenteri. Uutuuksien joukossa on monia muitakin mielenkiintoisia kalentereita, kuten Tony’s Chocolonelyn ja Fazerin patukkakalenterit sekä Foodinin terveellisiä välipaloja sisältävä kalenteri.

Kysyimme päivittäistavarakaupoilta, miten joulukalenterit ovat tähän mennessä käyneet kaupaksi ja löytyykö kalenterien joukosta jo selkeitä asiakkaiden suosikkeja.

Joulukalenterikauppa käy jo kuumana

SOK:n myyntipäällikkö Juhani Haaran mukaan joulukalenterien tarjonta on kasvanut huomattavasti viime vuosien aikana.

– Kuluttajille tutuimpia ja edelleen suosituimpia joulukalentereita ovat makeiskalenterit, joita on myyty pitkään, Haara kertoo.

Haaran mukaan joulukalentereita riittää hyvin kysyntään nähden, mutta yksittäiset kalenterit saattavat aina nousta vuosittain niin suosituiksi, että ne loppuvat kesken. Viime vuoden ehdottomaksi hitiksi Haara nimeää Fazer patukat -joulukalenterin.

Uusista S-ryhmän valikoimiin tulleista joulukalentereista Haara uskoo jonkun seuraavista olevan tämän vuoden hittikalenteri:

  • Panda Choco Lakrits joulukalenteri
  • Huuhkajien ja Helmareiden pop-up 3D suklaajoulukalenteri
  • Nomo Vegan&Free from suklaajoulukalenteri
  • Nescafé Dolce Gusto kahvikapselijoulukalenteri
  • Prescott kaakaojoulukalenteri

Tokmannin viestintäpäällikkö Maarit Mikkonen kertoo, että joulukalenterikauppa on käynnistynyt hyvin, vaikka perinteisesti kalentereita ostetaan eniten marraskuussa.

Kalentereista erityisen suosittuja ovat olleet kosmetiikkakalenterit, joista Essencen joulukalenteri on myyty useasta paikasta jo loppuun.

Makeis- ja lelujoulukalentereiden ostoaika painottuu Mikkosen mukaan perinteisesti marraskuulle ja niitä onkin vielä hyvin tarjolla. 

K-ryhmän valikoimapäällikkö Eveliina Laato kertoo, että Keskon varastovalikoimassa on miltei sata erilaista makeiskalenteria, minkä lisäksi kauppiailla on mahdollisuus ottaa myyntiin myös kauppakohtaista valikoimaa.

– Ennen kysyntä keskittyi vahvasti perinteisiin suklaajoulukalentereihin, mutta tällä hetkellä – vaikkakin suklaajoulukalenterien kysyntä on myös edelleen vahvaa – asiakkaita kiinnostavat hyvin laajasti erilaiset kalenterit, Laato kertoo.

Laaton mukaan makeiskategorian joulukalentereita myytiin viime vuoden syys–joulukuussa summalla, joka sijoittuu kahden ja kolmen miljoonan euron välille.

Verkkokauppa.com kertoo puolestaan tiedotteessaan, että "joulukalenteri" on ollut kaupan suosituin hakusana jo lokakuun alusta alkaen. Yksistään lokakuun aikana hakuja on tehty yli 8000 kappaletta.

– Viime vuosina tietyt uutuuskalenterit ovat onnistuneet aiheuttamaan näihin aikoihin hypen tuotteiden ympärillä ja pullonkauloja saatavuudessa. Aikaistuvat haut voivat olla seurausta siitä, että edellisvuosina on jäänyt kaivelemaan, kun ei olla ehditty saada sitä kaikista halutuinta kalenteria, uumoilee Verkkokauppa.comin ostopäällikkö Tatu Kaleva yrityksen tiedotteessa.

Suklaakalentereista kärkeen on Verkkokauppa.comin valikoimasta kohonnut Nestlén After Eight Big Ben -joulukalenteri.   

Irtokarkkikalenteri on otettu hyvin vastaan

Ainakin sosiaalisessa mediassa eniten puhuttanut uutuuskalentereista on irtokarkkikalenteri. Kalenteripohjaan saa sulloa mielin määrin irtomakeisia – kunhan kansi menee kiinni. Kalenteri myydään kiinteällä hinnalla, eli sitä ei tarvitse punnita tai miettiä, valitseeko irtokarkeista painavia vai kevyempiä makeisia.

Cloettan viestintäpäällikkö Marja Piirosen mukaan irtokarkkikalenteri on otettu hyvin vastaan niin kaupan kuin kuluttajienkin osalta. Piironen veikkaa, että rajoitetusti Candyking Premium Mix -hyllyjen yhteydessä myynnissä olevat kalenterit myydään loppuun ennen marraskuun loppua.

Sosiaalisessa mediassa on aiheuttanut huolta, miten karkit pysyvät tuoreina joulukuuhun asti, jos kalenterin käy ostamassa jo nyt.

irtokarkkikalenteri
Irtokarkkikalenterin saa täyttää juuri haluamillaan makeisilla.

– Tuotteet pysyvät tuoreina, kun joulukalenterin laittaa muovipussiin tiukkaan kääreeseen tai käärii tuorekelmuun, Piironen vinkkaa.

Kalenterin paino riippuu ihan siitä, kuinka painavia karkkeja siihen laittaa. Vaahtokarkeilla täytettäessä se on kevyempi kuin vaikka lakritsilla täytettäessä. Parhaimmillaan kalenteriin saa Piirosen mukaan mahtumaan reilusti yli kilon makeisia.

Suklaata vegaanisena, raakana sekä vastuullisena

Syötävien joulukalenterien valikoimasta löytyy paljon aikaisemmilta vuosilta tuttuja sisältöjä sekä ihan uusia kalentereita.

Nomo Vegan&Free from suklaajoulukalenteri on maidoton joulukalenterivaihtoehto. Kalenteri sisältää karamelli-merisuolan makuisia suklaapaloja sekä kermaisia suklaapaloja. Tuote ei sisällä lainkaan maitoa, gluteenia, kananmunaa eikä pähkinää.

Pandan Choco & Lakrits -joulukalenterin luukuista paljastuu joka päivä kolme suklaa-lakritsipalloa. Makuja ovat mansikka, minttu, vadelma, sitruuna, classic ja salty caramel.

Tony’s Chocolonelyn Countdown Calendar -suklaakalenteri sisältää 25 yksittäispakattua Tiny Tony's -suklaata kymmenessä eri maussa, jotka on valmistettu Reilun kaupan suklaasta. Yhtiön tiedotteen mukaan yksi kalenterin luukuista on jätetty tarkoituksella tyhjäksi viime vuoden tapaan. Tyhjän luukun on tarkoitus kuvata suklaateollisuuden epäkohtia.

Huuhkajien ja Helmareiden pop-up 3D suklaajoulukalenteri sisältää lajitelman reilunkokoisia suklaapalloja, jotka voi "sormifutata" pop-up kalenterin muodostamaan maaliin.

Galak joulukalenteri sisältää Nestle Galak -valkosuklaata.

Viime vuonna suosikiksi muodostunut Fazerin patukkakalenteri on uudistunut yhtiön tiedotteen mukaan tälle vuodelle niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Kalenterin 24 luukusta paljastuu aina joku 15 erilaisesta suklaapatukasta.

Foodin Raakasuklaa-joulukalenteri sisältää 24 erilaista Suomessa valmistettua raaka- ja valkosuklaista herkkua. Jokaisen luukun takaa paljastuu erilainen yllätys, joka saattaa olla esimerkiksi raakasuklaalevy tai suklaakuorrutettuja pähkinöitä, kuivattuja marjoja ja hedelmiä. Kalenterin sisältö on sataprosenttisesti luomua ja vegaanista.

Foodin Paremmat välipalat -joulukalenteri sisältää valikoiman erilaisia proteiini- ja välipalapatukoita sekä naposteltavia kuten evässekoituksia, pähkinöitä ja raakasuklaalla kuorrutettuja marjoja ja hedelmiä. 

Katso myös: Näin kokoat ja täytät oman joulukalenterin:

Näin kokoat ja täytät joulukalenterin itse – jopa pienellä budjetilla 1:27
Joulukalenterin täytät helposti myös itse – pienelläkin budjetilla.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.