Oletko maistanut? Burgeriguru Antti nimeää tämän hetken hittihampurilaisen Suomessa: "Myydään todella monessa paikassa"

Näin teet täydellisiä smash-burgereita – Burger Lovers -terassi avautui Rautatientorilla 3:03 Näin teet täydellisiä smash-burgereita – Burger Lovers -terassi avautui Rautatientorilla
KATSO VIDEO: Näin tehdään täydellinen smash burger! Burger Lovers -tapahtumassa vinkattiin kesällä 2021 niksit hittihampurilaisen valmistukseen.

Pohjoismaiden suurimmaksi kasvanut hampurilaistapahtuma järjestetään tällä viikolla jälleen Helsingin Rautatientorilla. Yksi festivaalien järjestäjistä, Burger Lovers Finland -yhteisön Antti Suikkari kertoo, millaiset purilaiset maistuvat nyt suomalaisille.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin vuonna 2019 kaikkien aikojen ensimmäisesta Burger Lovers -ruokatapahtumasta Helsingissä. Nyt tapahtuma järjestetään jo kolmatta kertaa Helsingin Rautatientorilla. Nelipäiväiset burgerifestivaalit starttaavat keskiviikkona ja kokoavat Helsingin paraatipaikalle tällä kertaa seitsemän burgeriravintolaa.

Seitsemän burgeriravintolaa: Maakuntien helmiä ja erikoisvieras Ruotsista

Burger Lovers Finland -yhteisön aktiivi Antti Suikkari kertoo MTV Uutisille, että tänä vuonna tapahtumassa on satsattu mahdollisimman monipuoliseen hampurilaistarjontaan.

Kesän 2022 Burger Lovers -festivaalin ravintolat ovat JJ’s BBQ (Salo), The Van (Kotka), RUOK Burger (Kuusamo), Burger5 (Kuopio), Shoku Burger (Vantaa), Junk Y Vegan (Helsinki) ja Bastard Burgers (Ruotsi). Burgereiden lisäksi tapahtumassa on myös esiintyviä artisteja.

– Emme kutsuneet paikalle burgeriketjuja vaan maakuntien helmiä. Kaukaisin vieras on Kuusamosta, Suikkari kertoo.

Mukana tämän vuoden tapahtumassa on muun muassa lähes kulttimaineen saavuttanut salolainen JJ’S BBQ, joka on erikoistunut savustettuun lihaan. Ravintola valittiin viime syksynä Suomen parhaaksi lounasravintolaksi Edenredin äänestyksessä. Vegaanista tarjontaa edustaa helsinkiläinen Junk y Vegan ja vuoden erikoisvieras saapuu puolestaan paikan päälle Ruotsista.

 – Ruotsalainen Bastard Burger on todella suosittu, kovaa vauhtia kasvava ketju, joka on avaamassa myös Helsinkiin ensimmäistä ravintolaansa. Oikein mainio lisä Suomen burgeriravintoloihin. Heillä on hieno brändi ja hyvä tuote, Suikkari kertoo. 

Smash burgerit edelleen hittihampurilaisia

Bastard Burger tarjoilee smash burgereita, jotka nousivat suuren yleisön suosioon Suomessa viime vuonna. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin smash burgerin valmistusperiaatteista ja suosion kasvun taustoista huhtikuussa 2021. Mutta mikä on kesän 2022 burgerihitti? 

– Kyllä se on varmasti edelleen smash burger. Trendi ei ole vielä pyyhkäissyt koko Suomen läpi ja smash burgereita myydään nyt todella monessa paikassa.

Lisäksi Suikkari uskoo jenkkityyliin valmistettujen pitkään kypsytettyjen lihojen lyövän läpi. Salolaisen JJ’S BBQ:n suosio on osoittanut, että konseptille riittää kysyntää. Suikkari tarkentaa, että kyseessä ei ole varsinaisesti burgeritrendi, vaikka sopii revitty liha toki purilaisenkin väliin.  

Suikkari uskoo itse myös vegetuotteiden suosion kasvuun.

 – Vaikka jääkiekkokansaan ne eivät uutisten perusteella uponneet, niin kyllä uskon että vegevaihtoehdot lisäävät myyntiä koko ajan, kun tuotekehitys menee eteenpäin. Esimerkiksi The Van -burgeriravintolan smashattu mustapapuburgeri on aivan loistava. Kun reseptiikka kehittyy, niin sitä myötä jengi löytää korvaavia vaihtoehtoja lihapihveille, Suikkari pohtii.

Kun ruoka kallistuu, tuleeko myös burgereista hinnakkaampia?

Viime aikoina on uutisoitu paljon elintarvikkeiden hintojen noususta, jonka vaikutukset heijastuvat väistämättä myös ravintola-alalle. Antti Suikkari ei kuitenkaan usko, että burgereiden hinnat kallistuvat dramaattisesti.

 – Ne ovat kuitenkin suhteellisen edullista ruokaa. Voit tehdä ihan markettijauhelihastakin hyviä burgereita. Jauhelihahan on vähän sellainen lamaraaka-aine.

Suikkari korostaa, että burgeripihvi pitäisi joka tapauksessa valmistaa hieman rasvaisemmasta jauhelihasta.

 – Rasvahan ei varsinaisesti siinä tuotteessa maksa. Burgerista voi toki tehdä juuri niin kalliin kuin haluaa, jos laittaa joukkoon kaviaaria tai hanhenmaksaa. Perus juustoburgerin hinta ei kuitenkaan niin kova ole.

Katso video: Miten tehdään täydellinen burgeri?

Täydellisen burgerin rakennusaineet – mistä on täydellinen"bursa"tehty? 7:51
Huomenta Suomen haastattelussa 2019 Burger Lovers Finlandin festivaali-isäntä Antti Suikkari ja Social Burgerjointin luova johtaja Mika Tuomonen.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat