Oatlyn kaurajuomasta löytyi vatsakipuja aiheuttavaa bakteeria – älä käytä tämän erän tuotetta

Oatly
Imago Images

Ruotsalainen Oatly AB vetää erän kaurajuomaansa myynnistä, tiedottaa Ruokavirasto.

Litran pakkauksessa myytyä Oatly-kaurajuomaa vedetään myynnistä. Ruokaviraston mukaan tuotetta vedetään myynnistä, koska erässä on todettu Bacillus Cereus -bakteerin kasvua. Takaisinveto koskee erää, jonka parasta ennen -päiväys on 01.12.2022 ja erätunnus 1335T4.  Ruokaviraston mukaan tuote voi aiheuttaa vatsakipuja.

oatly

Myynnissä useassa kaupassa

Oatlyn kaurajuomaa on ollut myynnissä tammikuun loppupuolelta alkaen K- ja S-ryhmän sekä Halpahallin myymälöissä. Jakelua on ollut myös Wihuri Oy:n kautta, josta ainakin Oda Finland Oy:lle on toimitettu tuotetta välitettäväksi verkkokauppa-asiakkaille.

Aiemmin maanantaina Ruokavirasto tiedotti myös välipalapatukoiden takaisinvedosta.

Bacillus cereus -bakteerit voivat aiheuttaa kahta ruokamyrkytystyyppiä

Ruokaviraston mukaan Bacillus cereus -bakteereiden joutumista elintarvikkeisiin ei voida täysin estää, ja siksi niitä esiintyy lähes kaikissa elintarvikkeissa. Yleisimpiä välittäjäelintarvikkeita ovat liha- ja riisiruoat, maitotuotteet ja vihannekset. Suuria bakteeripitoisuuksia on Ruokaviraston mukaan eristetty esimerkiksi keitetystä riisistä.

Bakteeri voi aiheuttaa kahta, oireiltaan toisistaan poikkeavaa ruokamyrkytystyyppiä. Oksennusmuodon saa aikaan jo itse elintarvikkeessa muodostunut toksiini eli myrkky. Ripulimuodon saa aikaan bakteerin suolistossa muodostama toksiini. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat