Nutellan sisältämä ainesosa voi aiheuttaa syöpää – valmistaja puolustaa käyttöä
Nutella-levitettä valmistava makeisyritys Ferrero on ryhtynyt puolustamaan palmuöljyn käyttöä tuotteessaan.
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn viime keväänä julkaistun raportin mukaan palmuöljy voi aiheuttaa syöpää. EFSAn mukaan palmuöljy sisältää todennäköisemmin haitallisia karsinogeenejä kuin muut kasviöljyt.
Raportin julkaisun jälkeen maailmankuulua hasselpähkinästä ja suklaasta valmistettua Nutella-levitettä vedettiin hetkeksi pois markkinoilta esimerkiksi Italiassa. Levitettä valmistava makeisyritys Ferrero kuitenkin puolustaa palmuöljyn käyttöä, sillä ainesosan vaihtaminen muuhun öljyyn pilaisi yhtiön mukaan Nutellan koostumuksen. Se ei olisi enää yhtä pehmeästi levittyvää.
Palmuöljyä käytetään ainesosana sadoissa elintarvikkeissa ja muissa tuotteissa aina maapähkinävoista saippuoihin ja nuudeleihin. Nutella kuitenkin valikoitui raportin julkaisun jälkeen median ja kuluttajien silmätikuksi, koska tuote on maailmanlaajuisesti niin tunnettu. Nutellan myyntiluvut laskivat ja Ferrero joutui mainoskampanjan avulla puolustamaan tuotettaan turvalliseksi. Nyt Ferrero on julkaissut uuden tiedotteen, jossa se puolustaa palmuöljyn käyttöä edelleen.
– Nutellan valmistaminen ilman palmuöljyä tekisi siitä huonomman tuotteen. Se olisi askel taaksepäin, Ferreron edustaja Vincenzo Tapella kertoi Reutersille.
Reutersin arvioiden mukaan kyse on myös kustannuksista. Kasviöljyn vaihto maksaisi nimittäin Ferrerolle kymmeniä miljooniaa vuodessa. Palmuöljyä on pidetty kiistanalaisena jo pitkään sen tuottamisen aiheuttamien ympäristötuhojen vuoksi. Viime keväänä julkaistusta raportista huolimatta maailman terveysjärjestö WHO ei ole suosittanut ihmisiä lopettamaan palmuöljyn syömistä.
Lähde: BBC
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan